A brutális csonkolás szerintem csak elöregedõ fáknál, ifjítás esetében, de akkor is szakaszosan, több éves idõtartamban indokolt. Az ilyen csonkolás kihat a fa gyökérzetére, és a fa pusztulását vonhatja maga után. Leginkább az átoltás címszó alatti horror jut eszembe, amikor javakorabeli fákat barbár módon csonkolnak, a csonkokba oltanak, nem gondolva arra, hogy kellõ lombfelületet, szívó ágakat kell hagyni. Aztán megy a csodálkozás ha kakukk van a fának pár év után.(A gyümölcsfelesleg õsi módja a gyümölcscefre/ pálinka fõzetés. Én nem szeretem ha nincs gyümölcs feleslegem kacsint )
Remek az idõ, mondhatni meseszerû a fák virágzására, az aprómagvas veteményt úgy tûnik öntözni kell, ha hihetünk a középtávú prognózisnak. Két kajszim kiment, a szakirodalom által ajánlott, és betartott növényvédelem ellenére. Állapotuk januári, még csak a rügy sincs megduzzadva, igaz elhalt ág csak az egyiken van. (Gutaütés gyanú.) zavarban Az egyik 3 éves bergeron, a másik egy 7 - 8 éves nevesincs fajta (csipogó barack), ami jó állóképességû itt nálunk, ritkábban pusztul mint a faiskolás nemes fajták. Kajszit csak az elsõ években korona alakítási céllal metszek, késõbb csak nagyon indokolt esetben veszek ki ágat, gallyat. Fagykárt nem tapasztaltam gyümölcsfáknál említésre méltót..