Én sem vagyok borász, de itt Egerben elég sok borász ismerõsöm van. Ami eddig rám ragadt: fontos a jó borhoz jó klímájú dombos terület déli fekvéssel (legjobbak a délnyugati dombtetõhöz közeli tõkék)
tõkénként maximum 1 kg érett szõlõ. (ekkor jó idõjárás esetén biztos a minimum 21-24 mustfok Kalónál ez idõnként 27-32, neki van vörös aszúja is)
utána jön a borászkodás.
Egyik borász(Farkas) 2012 évi bianka borának az alkohol foka 17,75 lett (Karácsonykor még forrt) és még így is maradt benne 18g cukor. Iszogatjuk kitartóan.
Másik borász (Szuromi) 2009 évi turán bora 17 fokos lett de ez száraz "gondûzõ" .
Szerencsére az egri borászok egyre inkább a minõségre törekednek. Vince Béla, Gál Tibor, St. Andrea Lõrincz György, Simon pincészet, Demeter pincészet, Farkas birtok, Kovács Nimród, Bolyki, stb. Kaló Õ nem borász (erdész), de a legjobb borai szerintem neki vannak nevet .
Jó borozgatást.