Boros témára visszatérve: nálunk az a szokás, hogy az vörösbornak szánt szõlõt bogyózóval történõ darálás után egész a forrás végéig a héjon hagyjuk.Ez idõjárástól függõen 2-3 hét is lehet. Ugye a kocsány az nincs már benne,így azzal nincs gond. Ilyenkor mindennap kimegy valaki és lenyomkodja ,átmozgatja az anyagot. Miután teljesen elforrt amit lehet szivattyúval lenyomunk hordókba,majd a törkölybõl préseléssel nyerünk még jó pár liter bornak valót. Elsõ pár vödör még szép tiszta,majd egyre zavarosabb. Ilyenkor hagyjuk vödörben ülepedni 1-2 napot,majd hordóba/ballonba kerül. Fejtéskor ezzel szoktuk pótolni a veszteséget. A borunkban fõként kadarka,kékfrankos és szlanka van. Ebbõl egész kellemes, bár a borvidékre jellemzõ száraz vörösbor jön össze.