Ne feledkezz meg a növényvédelem 0. lépésérõl sem, a csávázásról. Hiába sütöd ki a földet, hiába próbálsz gombaölõzni magonc korban, hogyha a növénykórokozók már a magokban is jelen vannak. Márpedig számos gombás és bakteriális fertõzés a maggal is terjed. A vírusokról nem is beszélve, bár azok ellen úgysem tehetsz semmit...
A csávázást vetés elõtt végezzük el. Számos készítmény kapható erre a célra, a kemikáliák, szintetikus gombaölõ szerek mellett szerencsére biokészítmények is, pl. a Natur Biokal 01 Link
De ígértem én neked anno házi biolétyó receptet is:
Csávázás bio módra: A felhasznált magot 2-3 óráig áztathatjuk kamilla és fokhagyma lébe csávázásként. Majd a vetést ezzel a lével és 1,5%-os Bordóilével öntözzük be.
Jól bevált Krisna-völgyi recept: A következõ növényeket egyforma mennyiségben keverjük össze szárazon: körömvirág, macskagyökér, tölgyfakéreg, cickafark, csalán. Forraljunk fel 1 liter vizet, majd rakjunk hozzá a keverékbõl 1 evõkanállal. Zárjuk le a lángot és hagyjuk
állni 10 percig. Ezután szûrjük le, majd a még langyos teába áztassuk be a vetésre szánt magot. Apró magokat 3-4 órán át, nagyobb magokat 1-2 napon át kell áztatni.
Meg van itt még pár dolog összefoglalásként és nevelési tanácsként a palántadõlésrõl: Link Link Link
Nálunk az idén a paprikafélék egyik leggyakoribb betegsége, a bakteriális levélfoltosság volt a "sláger". Idõvel arra is jó lesz figyelni, bár talán a fertõzés elõfordulása és lefolyása egy izolált balkonon, udvarkában nem annyira vészes, mint kint a természetben, de azért nem árt odafigyelni.
Jó próbavetést! Majd számolj be a fejleményekrõl. Ne feledd, a paprikák ideális csírázási hõmérséklete 30 °C körül van, abban a tartományban 25 °C és 35 °C között több nappal, akár hetekkel hamarabb is kibújhatnak a magoncok, fõleg a magas hõigényû, nagyon lassan kelõ kínai paprikáknál látványos a különbség. nyelvnyujtas