Elfagyni jó ideig nem fog, még bõven beérhet. A szabadföldi paradicsomot szeptember utolsó harmadában szokták betakarítani. A paradicsomvész viheti el egy esõ utáni hûvös, párás idõjárás miatt. Szúrj át néhány tõnek a tövénél egy kétcentis réz hegesztõ pálca darabot, vagy akár egy sárgaréz bevonatú gémkapcsot. A felvett mikro mennyiségû réz elég lehet a paradicsomvész, vagy akár a peronoszpóra ellen. Itt az Agro fórumban volt valamikor javaslat a réztüske, a sárgaréz gémkapcsot Germániából javasolták.

Valamelyik évben megcsináltam a tesztet, a paradicsom töveim fele réztüskés, fele nélküli volt: mindegyik ugyanúgy elfagyott...

Más: A paradicsom utóérõ, zölden leszedve is beérik. Amit a boltban megveszel, általában az is éretlenül betakarított és etiléngáz kezeléssel bepirosított. Ha látod elõre a paradicsomot lepusztító idõjárást, betakaríthatod zölden is. Nem lesz olyan ízletes utóérlelve, mint ha a tövén érne be, de legalább nem rohad el.

Más: a savanyított zöld paradicsom kapros fûszerezéssel nagyon finom.