Egyszer egy borász ismerõsöm levett néhány fajtából egy-egy fejet a szõlõjébõl is bevitte a laborba, nézzék meg mennyi vegyszermaradvány van benne.
Kísérletképpen vettek egy fej szõlõt az egyik bevásárlóközpontban, és közérakták a saját szõlõi közé.
Néhány nap múlva hívják a laborból, hogy az összes szõlõje a határértéken belül van bõven, de van egy amivel gond van.
A bevásárlóközpontos szõlõben a megengedett vegyszermennyiség 15-szerese volt!!
Szóval aki eladásra termeszti a szõlõt, azt lehet nem nagyon érdekli hogy más mennyi mérget eszik meg.
Persze aki saját magának csinálja saját fogyasztásra, ott már bibi van.
Más kérdés, hogy hallottam olyanról, hogy ahogy írod elõbb le kellett szedni a szõlõt, és a must nem állt neki forrni, mert annyi gombaölõ szer volt még benne, ami kinyírta a gombákat és nem indult el a forrás.
A szõlõt annyit de annyit kell permetezni, hogy ne menjen tönkre, hogy szerintem a borban is bõven marad belõle.
Vegyük a múlt évet, amikor végig esett az esõ.
Kizárt hogy permetszermentes szõlõ került a présbe, mert aki nem permetezte agyon, annak elrothadt.
Persze ott ahol sok esett nyáron-õsszel, ahol megúszták kevesebbel, ott nem.