Szia!
Üdv a chilibarátok között! nyelvnyujtas
Szépen cseperednek a magoncaid. nevet
A hogyan tovább elsõ lépése elég egyértelmû. Szét kell pikírozni a növénykéket. Lehet ebben az állapotban is (fõleg sziklevelesek ahogy nézem), de legtöbben 2 vagy 4 lombleveles korban szokták. Ezt javaslom neked is, akkor a legjobb a megmaradás esélye, bár a paprika a tûzdelésre tapasztalatom szerint nem érzékeny növény.
Tehát 1-2 hét múlva esedékes a mûvelet, de ha úgy érzed, hogy nagyon sûrûen lennének és gátolják egymás fejlõdését akkor lehet hamarabb is.
Ami most kellene nekik, az a lehetõ legtöbb fény és kellemes (a szobahõmérsékletnél valamivel magasabb hõmérsékletû) meleg. Az ideális a 27 °C a paprika fejlõdése szempontjából. Ezt hobbi szinten nyilván nem egyszerû megadni, de vannak azért praktikák. Most jön a melegebb idõ, tedd egy szélvédett, de napos helyre (18-20 °C felett ki is lehet vinni nappalra), én a cserép tetejére tennék egy fényáteresztõ búrát is, mondjuk a cserép szemre egy 5 literes olajos flakon mérete, azt tenném rá levágott szájjal lefelé persze. Felülre, oldalra lehet fúrni pár lyukat, mondjuk 3-5 mm-es fúróval, nem kell már nekik a dunszt, elég a 60-80%-os pára, ezt a belocsolt föld megadja a párologtatással. A búra célja egy mini üvegház létrehozása, ami átengedi a fényt, ugyan itt-ott szellõzik, de pár °C-al megemeli a környezeti hõmérsékletet.
A tûzdelésnél a 2 decis tejfölös pohár is jó, de ha van, akkor a 4 deci körüliben még jobban fog tudni fejlõdni. Átültetés után 2 hétig (mint más növénynél is) ne tápoldatozd, csak locsold. Fõleg alulról a kilyukasztott pohár alá rakott tálcára árasztva. Idõnként lehet felülrõl is, ha ott nagyon kiszáradna (a pohár tetején lévõ föld cserepesedése ellen jó pl az apró gyöngykavics réteg, vermikulit, perlit, bármi apró szemcsés dolog).
Májusban meg a fagyok elmúltával némi edzés után mehetnek a helyükre. Vagy nagy cserépbe, vagy az ágyásba. A fajtát azért nem ártana tudni, a helyigény (sor és tõtáv), fejlõdés üteme, érés ideje és nem utolsó sorban chilirõl lévén szó a csípõsség (scoville érték) és íz miatt. Ez meghatározza a fogyasztás, feldolgozás módját is.
Csinálj majd képet amikor tûzdelted utána is.
Jó chilizést! nyelvnyujtas