Agrometeorológia
2 dolog miatt szív: az elsõ év a teljes vegyszerezésrõl a bióra váltásra szerintem mindig ilyen lehet. Pont olyan mint az indokolatlanul túlzásba vitt antibiotikum használat az embereknél: csak rossz hatása van, a természetes ellenállás csökken le dramatikusan.
A második a környezet: jól írod, ha a környéken mindenhol máshol is termesztés van, akkor onnan simán átjöhetnek a fertõzések, a vegyszerezés leállítása miatt pedig még inkább - kisebb ellenállás.
Nálunk a közvetlen szomszédokban sehol senki nem permetez semmit évek óta. Az egyik telken semmit sem csinálnak, kvázi vadon nõ a füge, szeder, cseresznye, ribizli, szamóca.
Jelenleg a ribizli érik: fantasztikus, csodás termés van rajta, de ilyen volt a szamóca és a cseresznye is korábban idén. Füge is lesz dögivel, hát még szeder.
Agyunk durran el, mert nemhogy gondozni nem jár oda senki (idén 1 fûkaszálás volt összesen!!), hanem még leszedni sem! Ott szárad el a csodás gyümölcs a növényeken....
Saját fogyasztásra egyértelûen jobb a bio: lesznek évek, amikor gyengébb a termés, meg nem is fog minden megmaradni, viszont nemcsak egészségesebbet eszel, de a növények is sokkal ellenállóbbak lesznek.
Ha valaki viszont pénzkeresésre termeszt, neadjisten ez a fõ bevétele, akkor ezt a bizonytalanságot nem engedheti meg magának... ha meg egyszer elkezdte, akkor fõleg nem állhat le róla.
A második a környezet: jól írod, ha a környéken mindenhol máshol is termesztés van, akkor onnan simán átjöhetnek a fertõzések, a vegyszerezés leállítása miatt pedig még inkább - kisebb ellenállás.
Nálunk a közvetlen szomszédokban sehol senki nem permetez semmit évek óta. Az egyik telken semmit sem csinálnak, kvázi vadon nõ a füge, szeder, cseresznye, ribizli, szamóca.
Jelenleg a ribizli érik: fantasztikus, csodás termés van rajta, de ilyen volt a szamóca és a cseresznye is korábban idén. Füge is lesz dögivel, hát még szeder.
Agyunk durran el, mert nemhogy gondozni nem jár oda senki (idén 1 fûkaszálás volt összesen!!), hanem még leszedni sem! Ott szárad el a csodás gyümölcs a növényeken....
Saját fogyasztásra egyértelûen jobb a bio: lesznek évek, amikor gyengébb a termés, meg nem is fog minden megmaradni, viszont nemcsak egészségesebbet eszel, de a növények is sokkal ellenállóbbak lesznek.
Ha valaki viszont pénzkeresésre termeszt, neadjisten ez a fõ bevétele, akkor ezt a bizonytalanságot nem engedheti meg magának... ha meg egyszer elkezdte, akkor fõleg nem állhat le róla.