Agrometeorológia
Itt van úgyis a dió szüret ideje. Diófákat inkább csak vissza nyesni, fûrészelni kell, a lelógó rossz felé növõ oldal ágakat az elsõ alsó ez évi hajtásig.
A népnyelvben ugye "verik a diót". Ezt inkább hagyjuk el. Rázással,vagy a szél majd megoldja.
A lepottyant diókat viszont szellõs kosárban, vagy kiterítve szárítjuk, mert vizesen berohadhat a magbél karácsonyig.
Ha nagyobb ágat,10-50 forintos vastagot vágunk le, azért érdemes sebkezelõvel, akár valami olajfestékkel lekenni, mert a dió fõként tavasszal könnyezik, nedvezik.
A második képen látható rozsdásodás még nem veszélyes, az máshol is van. Viszont a lehullott levelet ne forgasd be máshol, mert egy esztendõig csíragátló a hatása.
A népnyelvben ugye "verik a diót". Ezt inkább hagyjuk el. Rázással,vagy a szél majd megoldja.
A lepottyant diókat viszont szellõs kosárban, vagy kiterítve szárítjuk, mert vizesen berohadhat a magbél karácsonyig.
Ha nagyobb ágat,10-50 forintos vastagot vágunk le, azért érdemes sebkezelõvel, akár valami olajfestékkel lekenni, mert a dió fõként tavasszal könnyezik, nedvezik.
A második képen látható rozsdásodás még nem veszélyes, az máshol is van. Viszont a lehullott levelet ne forgasd be máshol, mert egy esztendõig csíragátló a hatása.