Agrometeorológia
Köszi szépen Bubu.
Mindenesetre törögetem őket, mert nem kevés megy majd el bejglire és a zserbóra.
Mindenesetre törögetem őket, mert nem kevés megy majd el bejglire és a zserbóra.

Na szóval; a tavalyi dióm nec-zsákban volt, olyan krumplis-hagymás zsákban. És a kamrában,ahol végig nyitva van-volt a bukóablak, érte a levegő,+ felakasztva, hogy az esetleges egerek el ne érjék.
Az idei termést először B10-es müa. tálcára terítettem, és fedett-szellős teraszra, vagy kamrába tettem, kb.2-3 hete, ahogy estek lefelé a diók. A szárítás ilyen módszerrel is hatásos, de mondom 2-3 hét, szellős fedett helyen. Most zsákoltuk, megint nec-szitás zsákba, és majd dec. felé törjük meg. Addig is maradjon a héjában, mert érésben van, átveszi a csonthéj aromáját, egyéb összetevőket (hús barnulás, aromák..) Nyers diót kóstoltam, de kesernyés, jellegtelen volt. Várni kell a bél barnulására, éretté válására.
Az idei termést először B10-es müa. tálcára terítettem, és fedett-szellős teraszra, vagy kamrába tettem, kb.2-3 hete, ahogy estek lefelé a diók. A szárítás ilyen módszerrel is hatásos, de mondom 2-3 hét, szellős fedett helyen. Most zsákoltuk, megint nec-szitás zsákba, és majd dec. felé törjük meg. Addig is maradjon a héjában, mert érésben van, átveszi a csonthéj aromáját, egyéb összetevőket (hús barnulás, aromák..) Nyers diót kóstoltam, de kesernyés, jellegtelen volt. Várni kell a bél barnulására, éretté válására.

Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366416 - 2017-10-24 14:58:49)
Szia.
Légyszi írd meg hogy miként tartsuk télen a diót. Ez sokunknak segíthet. Télen az erkélyen maradhat, vagy inkább legyen végig szobahőmérsékleten? Olyan sok van, hogy idén sem végzek vele...
1 hete vettem a munkatársamtól 2 kg dióbelet, amelyet rögtön kiterítettem, mert láttam már nem egyszer bepenészesedettet nejlonzacskóban.
Néhány éve viszont szanaszét fagyasztottam 20-30 kg szelídgesztenyét, azok tavaszra ehetetlenné váltak.
Szia.

Légyszi írd meg hogy miként tartsuk télen a diót. Ez sokunknak segíthet. Télen az erkélyen maradhat, vagy inkább legyen végig szobahőmérsékleten? Olyan sok van, hogy idén sem végzek vele...
1 hete vettem a munkatársamtól 2 kg dióbelet, amelyet rögtön kiterítettem, mert láttam már nem egyszer bepenészesedettet nejlonzacskóban.

Néhány éve viszont szanaszét fagyasztottam 20-30 kg szelídgesztenyét, azok tavaszra ehetetlenné váltak.

Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366410 - 2017-10-24 12:58:33)
Ha nem töröd meg a diót, akkor 1-2 évig simán jó lehet, ha jókor szedted és kiszáradt gyorsan. Ha megtöröd...
Ha nem töröd meg a diót, akkor 1-2 évig simán jó lehet, ha jókor szedted és kiszáradt gyorsan. Ha megtöröd...
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366408 - 2017-10-24 12:42:10)
A szavatosságát... ahha.
A szavatosságát... ahha.
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366407 - 2017-10-24 12:22:17)
Azért kell, mert így hamarabb kiszárad.
Hol tartottad a tavalyit? Az meg már lehet avas! Állítólag hűtőben 2-3 évig is megőrzi a szavatosságát.
A mogyoró termés idén viszont katasztrofális lett.
Azért kell, mert így hamarabb kiszárad.


Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#366406 - 2017-10-24 12:13:01)
Semmi extrém nem történhet a hónap végéig. Átlagos, az október idáig, esetleg a hagyományos mindenszentek előtti virág lefagyás be van kalkulálva most is.
Én is töröm a diót, de a tavalyit még. Az idei még kesernyés, nem "érett" barna.
A csapi összeg: 19,6+2,7 = 22,3 mm. nem nagy durranás volt, de elég.
Semmi extrém nem történhet a hónap végéig. Átlagos, az október idáig, esetleg a hagyományos mindenszentek előtti virág lefagyás be van kalkulálva most is.
Én is töröm a diót, de a tavalyit még. Az idei még kesernyés, nem "érett" barna.

A csapi összeg: 19,6+2,7 = 22,3 mm. nem nagy durranás volt, de elég.