Agrometeorológia
Bevallom, nyersen még nem ettem, de ahogy látom, Vikarel megadta a választ.
Hú, sárgarépasárgarépasárgarépasárgarépa... :-) Teljesen babarépa addikt vagyok! :-)
A tárkonyt meg néhány éve szerettem meg, korábban a világból ki lehetett üldözni vele. A szüleim telkén is nõ, a lestyánnal egyetemben. Ez utóbbi hosszú szárát gyerekként addig rágcsáltam, amíg az egész szájam tökéletesen el nem zsibbadt.
Hú, sárgarépasárgarépasárgarépasárgarépa... :-) Teljesen babarépa addikt vagyok! :-)
A tárkonyt meg néhány éve szerettem meg, korábban a világból ki lehetett üldözni vele. A szüleim telkén is nõ, a lestyánnal egyetemben. Ez utóbbi hosszú szárát gyerekként addig rágcsáltam, amíg az egész szájam tökéletesen el nem zsibbadt.
Köszönöm! Mindenképp meg fogom kóstolni, azt hiszem, ez fog dönteni :-)
Szép estét!
A pasztinák édeskésebb, mint a petrezselyem, nyersen is. Valamint a pasztinák levele nem fogyasztható. (levelének érintése bõrgyulladást is okozhat, állítólag hangyasav van benne)A petrezselyemnél állítólag több tápanyagot tartalmaz a pasztinák (ásványi anyagok, stb...)
Petrezselyembõl egyébként két változatot termesztenek: levélpetrezselymet- gyakran fodros levelû, gyökérzete elágazó, és gyökérpetrezselymet, melynek egyenes gyökérzete van(kedvezõ viszonyok mellett). Ennek 3 típusa van: rövid(10-15cm) félhosszú(20-24cm) és hosszú, ami 30-40cm! Remélem segítettem
A pasztinák édeskésebb, mint a petrezselyem, nyersen is. Valamint a pasztinák levele nem fogyasztható. (levelének érintése bõrgyulladást is okozhat, állítólag hangyasav van benne)A petrezselyemnél állítólag több tápanyagot tartalmaz a pasztinák (ásványi anyagok, stb...)
Petrezselyembõl egyébként két változatot termesztenek: levélpetrezselymet- gyakran fodros levelû, gyökérzete elágazó, és gyökérpetrezselymet, melynek egyenes gyökérzete van(kedvezõ viszonyok mellett). Ennek 3 típusa van: rövid(10-15cm) félhosszú(20-24cm) és hosszú, ami 30-40cm! Remélem segítettem
Az ízérõl fogalmam sincs, mivel nem szoktam megenni... Az uram eszi, most kérdeztem, õ azt mondja, hogy finom szokott lenni, amit kap a levesébe, az édes ízt is érzi benne. Nyersen is édes? Mert akkor megkóstolom (fõve nem szeretem külösebben a zöldeket, így a babarépák nálam is erõs nyálzást indítanak be... :-) Hollandiából anno egy nagy szatyorral hoztam haza, kb 2 napig tartott, mindet felfaltuk.)
A sárgarépa egyelése nálam nemzeti ünnep volt gyerekkoromban. :-)
Lestyán nõ az uram szüleinél a kertben, ki se lehetne irtani, vagy 10 éve ugyanaz a tõ adja a leveleket. Muterom meg a tárkonyt nem bírja kiirtani a telken (nem is akarja, de iszonyú nagy bozót van már belõle)
A sárgarépa egyelése nálam nemzeti ünnep volt gyerekkoromban. :-)
Lestyán nõ az uram szüleinél a kertben, ki se lehetne irtani, vagy 10 éve ugyanaz a tõ adja a leveleket. Muterom meg a tárkonyt nem bírja kiirtani a telken (nem is akarja, de iszonyú nagy bozót van már belõle)
Ha már petrezselymeztek, lenne egy kérdésem. Gyerekkoromban a petrezselyemgyökér viszonylag vékony, kicsi, fehér volt. Ma, amiket a boltban látok, nagyok, vaskosak, sárgásfehérek. Néha az a gyanúm, hogy nem petrezselyemgyökeret, hanem pasztinákot árulnak. Lehet ebben valami? Mondjuk életemben nem sok pasztinákkal találkoztam, de öreganyám pár éven át termelt a kiskertjében, az volt olyan, mint most a petrezselyemgyökérnek árult holmi. Szóval lehet, hogy ez is csak az összeesküvés-elméleteket szaporítja, de nekem az az érzésem, hogy átvernek...