2024. november 27., szerda

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#11625
Köszi mindenkinek a tanácsokat. Meghagyom így ahogy van, nincs szívem rajta megtanulni az oltás mesterfogásait (bár tegnapelőtt gyakoroltam az almafán, nem volt odáig érte laza). Nomeg tényleg érdekel, mi lesz belőle.vidám
Mindenesetre ültettem köré mustárt (tőle 20 cm-re körbe), hogy árnyékolja majd nyáron, remélem összebarátkoznak.

Még emlékszem gyerekkoromban mindig az óvoda kertjében növő mogyorót kerestük fel ősszel, az is nagyon jól termett (Bp. XI. Fogócska utcavidám)
#11623
Most oltogasd be, ameddig aprócska, jól jársz vele!
ja és a vad mandula képes oszloposra növekedni, korán alakítsd a koronát is.
#11622
Köszi a részletes választ. Így már világos, hogy alapos genetikai vizsgálat és nagy szaktudás lenne szükséges a pontos válaszhozvidám Eszembe is jutott erről egy október végi balatonfüredi nyaralás (nyilván rekord 28 fokos hőmérséklettel laza). Volt ott egy parkoló sok mandulafával Arácson, voltak keserű és édes termésű fák is. Ezek szerint valszeg valamikor réges-régen magról nevelve.

Mivel van még néhány másik mandulafám is, helyem is és még remélhetőleg időm is, így meghagyom. Aztán ha rossz lesz a termése, akkor talán beoltogatom a többi fáról.
Mégeccer köszividám
Ui.: szabadgyökerű mandulával már jól megjártam, az egyik meghalt, a másik 3 év után kezdett értelmesen nőni, előtte csak vegetált. A többi fával nem volt ilyen problémám. Meg már költeni sem szeretnék rá.
#11621
Ha a papa, vagy a mama keserű volt, a magonc is az lesz / lehet. Ha nem az volt, akkor (általában) nem lehet. Az, hogy minőségileg a fa (termőképesség, porzó faj igénye, stb) és a gyümölcse (nagyság, íz, mag-bél arány) milyen lesz, az a természet lottósorsolásának függvénye. Lehet, hogy a világon egyedülálló hiper-szuper fajtád lesz (aminek 1% alatti az esélye), de sokkal valószínűbb, hogy kifejezetten rossz, semmire való fa lesz a magoncodból. 
A gyümölcsfajtákat általában még ivaros szaporítással, fajtakeresztezéssel állítják elő. Ha a szülők nem rendelkeznek a keserű mandula génjeivel, az utód sem fog rendelkezni vele. Ha rendelkeznek a génekkel, előjöhet a rejtett tulajdonság, de hogy milyen valószínűséggel?
Összességében elhanyagolhatónak tartom annak az esélyét, hogy a gyümölcsnemesítés és ezen belül mandula nemesítés genetikai tudorával találkozz itt a MetNeten.
Az viszont nyilvánvaló, hogy az átlag kerttulajdonosoknak sem szaktudása, sem ideje, sem termőterülete, sem energiája nincs szaporítási - nemesítési kísérletekre. Szerintem jobban jársz, ha ősszel veszel néhány mandula csemetét és azt ülteted el a magoncok helyett.
#11620
Köszi a választ! Másnak is adtam kis mandulát, aki rögtön rákeresett neten és azt találta, hogy keserű lesz (?!). Ami nem mellesleg nekem is szúrta a szememet, ezért is kérdeztem itt rávidám Van még a közelében 2-3 mandula, a beporzás talán nem lesz gond, viszont most kelt magról, szóval egy keveset még várnom kell, az biztos.
#11617
Nem tudja valaki esetleg, hogy magról kelt mandulának ehető lesz a termése, ha valamikor eljut odáig? (próbáltam neten keresgélni, nem jött össze) A mag(ok) természetesen ehető voltvidám

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2024-11-27 10:38:22

Szolnok

1.0 °C

na00

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

131548

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.