Agrometeorológia
Hatalmasak a termések, többször nagyobbak, mint amiket a honlap ír, hogy mekkorára kéne nőniük.
A növények is. 2,5-3 méter körül, felkúszva a környező fákra.
Középen egy kicsit sűrű valóban, de leszedtem sok régi levelet, meg egyébként is magaságyás, átmegy rajta a levegő folyamatosan, semmi bepállás - az érdi klíma mellett meg berohadás nem nagyon lenne amúgy sem
Azt meg tudom érteni, hogy fóliában probléma a sűrű növés, de így kint a szabadban a "kakasülőn" nem látok semmi rizikót
Egyébként a kacsok 80%-a így is lekerült, csak a maradék kevés is úgy megnőtt, mint a bolond, olyan 3-4 szár minden tövön lett végül.
A növények is. 2,5-3 méter körül, felkúszva a környező fákra.
Középen egy kicsit sűrű valóban, de leszedtem sok régi levelet, meg egyébként is magaságyás, átmegy rajta a levegő folyamatosan, semmi bepállás - az érdi klíma mellett meg berohadás nem nagyon lenne amúgy sem
Azt meg tudom érteni, hogy fóliában probléma a sűrű növés, de így kint a szabadban a "kakasülőn" nem látok semmi rizikót
Egyébként a kacsok 80%-a így is lekerült, csak a maradék kevés is úgy megnőtt, mint a bolond, olyan 3-4 szár minden tövön lett végül.
Ezt találtam most: A fattyazást rendszeresen végezzük el, különben egy idő után hatalmas, kezelhetetlen bokorrá nő, a termései azonban aprók maradnak.
Viszont emléxem egy másikra, aki a vízszintes ültetést is írta (ami történetesen meglehetősen jó módszer, ha nem dúskál valaki tápanyagban, meg vízben: azaz én), ő írta, hogy nem kacsol, merthogy igaz, hogy kisebb, de több és ízesebb termés lesz.
Saját tapasztalat: én sem kacsolok, mert nem nagyon van rá idő, mostanában virágokat szedegettem le, mert szeretnék már enni is a paradicsomból, kicsit lassan érik a saját árnyék miatt.
Némelyik parin akkorák az oldalhajtások, hogy külön ki kell karózni. Szerintem ha nem kacsolsz, az kissé hátráltatja az első termések beérését (legalábbis nálam), ami korai ősznél/fagyoknál lehet problémásabb talán (terméskiesés). Ja én azért sem kacsolok, mert akkor meg nagyon magas lesz (persze olyankor le kellene engedni időnként), maradok inkább a bokornál.
Az íz az itt is hihetetlen (nincs permetezés, vegyszer, stb.).
Eltett paradicsom: én soha nem szerettem, de kedves feleségem tavaly befőzött saját bazsalikommal. Hát az télen igazi ajándék volt
Viszont emléxem egy másikra, aki a vízszintes ültetést is írta (ami történetesen meglehetősen jó módszer, ha nem dúskál valaki tápanyagban, meg vízben: azaz én), ő írta, hogy nem kacsol, merthogy igaz, hogy kisebb, de több és ízesebb termés lesz.
Saját tapasztalat: én sem kacsolok, mert nem nagyon van rá idő, mostanában virágokat szedegettem le, mert szeretnék már enni is a paradicsomból, kicsit lassan érik a saját árnyék miatt.
Némelyik parin akkorák az oldalhajtások, hogy külön ki kell karózni. Szerintem ha nem kacsolsz, az kissé hátráltatja az első termések beérését (legalábbis nálam), ami korai ősznél/fagyoknál lehet problémásabb talán (terméskiesés). Ja én azért sem kacsolok, mert akkor meg nagyon magas lesz (persze olyankor le kellene engedni időnként), maradok inkább a bokornál.
Az íz az itt is hihetetlen (nincs permetezés, vegyszer, stb.).
Eltett paradicsom: én soha nem szerettem, de kedves feleségem tavaly befőzött saját bazsalikommal. Hát az télen igazi ajándék volt
Nincsenek írott szabályok. Az a jó, hogy szabadon mindenki úgy neveli a növényeit, ahogy akarja. A kacsokat általában azért távolítják el, hogy nagyobb és egészségesebb bogyókat neveljünk. Jobban szellőzik, kevésbé gombásodik, szebben színesedik a paradicsom. Én akkor is kitöröm a kacsot, ha már nagy. A kacs arra is alkalmas, hogy oldalirányba elágaztassuk a növényt. Akár kordonszerűen is. A folyton növő fajták többet is teremnek akkor, ha eltávolítjuk a kacsokat.
"felmerül a kérdés: milyen gyakran kell metszeni? Általában bőven elegendő körülbelül hetente egyszer, kivéve, ha a paradicsom rendkívül erőteljes növekedésű."
Hát ezek 3 nap alatt tök nagyra nőttek, úgyhogy mondhatom rá, hogy rendkívül erőteljes növekedésűek
Egyébként továbbra is full bio az összes. Eddig egyetlen egyszer találtam egy levelet poloska-petékkel, azt megsemmisítettem, azóta semmi. Erősen lekopogva. Csodás egészséges mindegyik!
Hát ezek 3 nap alatt tök nagyra nőttek, úgyhogy mondhatom rá, hogy rendkívül erőteljes növekedésűek
Egyébként továbbra is full bio az összes. Eddig egyetlen egyszer találtam egy levelet poloska-petékkel, azt megsemmisítettem, azóta semmi. Erősen lekopogva. Csodás egészséges mindegyik!
Mi romlik, ha a kacsolás nem történik meg, vagy nem teljes?
Nálam amúgy olyan 70-80%-ban megvolt. A kacsoltak is az égbe nőttek ugyanúgy.
Na, gugli még megy: Link
Ez azt írja, hogy ha kicsiként nem tudtam leszedni, akkor már inkább ne is tegyem.
Ennek tudatlanul is eleget tettem
A tetején rengeteg virág van, ott figyelek most a kacsolásra. Az biztos, hogy ezek nem determinált típusúak, hanem a vadon burjánzó fajták
Nálam amúgy olyan 70-80%-ban megvolt. A kacsoltak is az égbe nőttek ugyanúgy.
Na, gugli még megy: Link
Ez azt írja, hogy ha kicsiként nem tudtam leszedni, akkor már inkább ne is tegyem.
Ennek tudatlanul is eleget tettem
A tetején rengeteg virág van, ott figyelek most a kacsolásra. Az biztos, hogy ezek nem determinált típusúak, hanem a vadon burjánzó fajták
Legyél rá büszke, milyen nehéz és alkotó munkát végeztél.Az lenne ma is a természetes, ha a fiatalok kipróbálnák mennyit kell izzadni, hogy az asztalra kerül a szép, finom zöldség, gyümölcs. Vagy ma is így van? Itt felénk már egyre kevesebb fiatal adja ilyenre a fejét. Sok fóliasátrat megszüntettek, pedig nagyon sokan foglalkoztak hajtatással régebben.
Donnie: a kacsolásnál nem kell érzelgősnek lennikönyörtelenül ki kell törni a hónaljhajtásokat.
Donnie: a kacsolásnál nem kell érzelgősnek lennikönyörtelenül ki kell törni a hónaljhajtásokat.
Csináltam én amennyire rendszeresen csak tudtam, de ha elmentünk 2-3 napra, azalatt a kis kacsok (vagy kocsok?) 10 centisre nőttek, leveleket meg újabb virágokat hoztak stb. Az meg csak jó, nem?
Ahogy írtam is, óriási és rengeteg a termés. Szóval nem panaszkodás volt az eredeti komment, sőt
Ahogy írtam is, óriási és rengeteg a termés. Szóval nem panaszkodás volt az eredeti komment, sőt
Remek meló, apámnál gyerekkoromban csináltuk eleget, a jó 50 fokos fóliában egy élmény volt... kész lenni vele Utána viszont hálás volt nagyon a "gyümölcs" (nekem a paradicsom inkább zöldség).
Szerencsére ennél a 8 tőnél nem fenyegetnek ilyen veszélyek, ezt mind megesszük Ha esetleg nem bírunk vele, akkor lesz belőle lekvár Annyira édes amúgy a bolíviai, hogy tényleg a lekvár a logikus. Asszem tán pálinkának nem jó, mivel az édessége főleg aszpartám miatt van, és nem cukortól.
A fürtök hatalmasak, 14-16 szem is van némelyiken, és tányérba nem férnének el. Van, amelyik Y alakban elágazik.
Davidfiok: ismerem az ökörszív parit, anyámék szoktak néha ültetni. Mi nem tervezünk elrakást, csak saját élvezetre ültettem, kíváncsiságból. Nagyon szeretem a különleges dolgokat. Nemrég találtam egy oldalt ahonnan több mint 400 féle paradicsom magot lehet ültetni: minden évben ki fogok próbálni pár újat Persze a kedvencek maradnak, bolíviai pl, tuti lesz jövőre is.
A fürtök hatalmasak, 14-16 szem is van némelyiken, és tányérba nem férnének el. Van, amelyik Y alakban elágazik.
Davidfiok: ismerem az ökörszív parit, anyámék szoktak néha ültetni. Mi nem tervezünk elrakást, csak saját élvezetre ültettem, kíváncsiságból. Nagyon szeretem a különleges dolgokat. Nemrég találtam egy oldalt ahonnan több mint 400 féle paradicsom magot lehet ültetni: minden évben ki fogok próbálni pár újat Persze a kedvencek maradnak, bolíviai pl, tuti lesz jövőre is.
A nagyobb méret részben a föld minőségnek, részben az éghajlatnak a következménye. Egy cimborámnak két éve volt 4 hektár szerződött valamilyen fürtöse és nem vették át, mert túl nagyra nőtt. Gépi betakarításhoz meg túl apró volt és nem volt elég kemény, Kemény érvágás volt.
Köszi! Az ízzel semmi gond egyet már le tudtam tesztelni. Mint a méz....
A méret sem "gyári szabvány". Unokatesómék évek óta ültetik a bolíviait "Sungold" márkanéven. 2-3 centis gömbök. Nálunk is ekkora volt az első, de amik most érnek, bőven 3-4 centisek.
A "nagyobb olíva" méretűként eladott méhecske típusú akkora, mint egy ringló. A cseresznye méretű Indigo Kumquat-ok, meg mint egy dió.
Minden sokkal nagyobb (növény, termés), mint amiket a honlapjukon írtak, ahonnan a magokat rendeltük. Lehet, inkább biztosra mennek
Azt azért tudni kell, hogy a magaságyás a következőképpen lett feltöltve: 2-3 zsák 1 éve rohadó zöld hulladék (főleg fűnyírásból). Pár zsák idei fű. Egy csomó gally (5 különböző fa tavaszi metszésének maradéke). Erre meg van 500L sima virágföld, megy vagy 200L palánta-meg zöldségföld.
Szóval van bőven tápanyag meg ásvány, amit szipkáznak lentről. Lefelé pedig nyitott, mehet a gyökerével a földkéregig, ha akar
A méret sem "gyári szabvány". Unokatesómék évek óta ültetik a bolíviait "Sungold" márkanéven. 2-3 centis gömbök. Nálunk is ekkora volt az első, de amik most érnek, bőven 3-4 centisek.
A "nagyobb olíva" méretűként eladott méhecske típusú akkora, mint egy ringló. A cseresznye méretű Indigo Kumquat-ok, meg mint egy dió.
Minden sokkal nagyobb (növény, termés), mint amiket a honlapjukon írtak, ahonnan a magokat rendeltük. Lehet, inkább biztosra mennek
Azt azért tudni kell, hogy a magaságyás a következőképpen lett feltöltve: 2-3 zsák 1 éve rohadó zöld hulladék (főleg fűnyírásból). Pár zsák idei fű. Egy csomó gally (5 különböző fa tavaszi metszésének maradéke). Erre meg van 500L sima virágföld, megy vagy 200L palánta-meg zöldségföld.
Szóval van bőven tápanyag meg ásvány, amit szipkáznak lentről. Lefelé pedig nyitott, mehet a gyökerével a földkéregig, ha akar
Az normális, hogy a paradicsom-dzsungelunk most már az összes környező fára is felfutott?
Hagyjam? Özön mennyiségű virág és apró gyümölcs van rajta.
Rég láttam bármit ennyire burjánzani
Bolíviaiból már érik az első fürt többi része, és végre-VÉGRE már másik fajtán is kezd megjelenni a zöldön kívül más szín.
Amint lehet megint fotókat feltenni, és beérnek az első fürtök, teszek fel majd.
Gourmet-ízbeszámoló is lesz, természetesen
Hagyjam? Özön mennyiségű virág és apró gyümölcs van rajta.
Rég láttam bármit ennyire burjánzani
Bolíviaiból már érik az első fürt többi része, és végre-VÉGRE már másik fajtán is kezd megjelenni a zöldön kívül más szín.
Amint lehet megint fotókat feltenni, és beérnek az első fürtök, teszek fel majd.
Gourmet-ízbeszámoló is lesz, természetesen