Agrometeorológia
Az ilyen mértékű fagy mindent takarít.
Donnie!
Szomorú 2 tavasz ez - ráadásul egymásután- a gyümölcstermelők számára.
Most már a március, áprilistól kell rettegni, nem a téli zord hidegektől.
Donnie!
Szomorú 2 tavasz ez - ráadásul egymásután- a gyümölcstermelők számára.
Most már a március, áprilistól kell rettegni, nem a téli zord hidegektől.
Az is lehet, valóban.
De a légprofil is más volt, magasnyomás, nagy hőingás, erős mínuszok de rövid ideig.
Most meg egész éjjel fagyott párszor, szél mellett is....
De a légprofil is más volt, magasnyomás, nagy hőingás, erős mínuszok de rövid ideig.
Most meg egész éjjel fagyott párszor, szél mellett is....
nálunk most még nem virágzott, a 3 mm-es virágrügyeket vitte le a -9.6 fok.
Ha jól rémlik, tavaly, a komolyabb mínuszok idején az őszibarack még nem virágzott. Most igen.
Érdekes, hogy az őszi most itt is megmakkant, tavaly pedig túlélte, rengeteg volt rajta.
Akkor alacsonyabb tminek voltak (-3 -4), de csak rövidebb ideig voltak mínuszok.
Most viszont volt olyan, hogy 6-7 órán át volt -2 körül. Ez utóbbi nyírta ki őket, a szállított fagy
Akkor alacsonyabb tminek voltak (-3 -4), de csak rövidebb ideig voltak mínuszok.
Most viszont volt olyan, hogy 6-7 órán át volt -2 körül. Ez utóbbi nyírta ki őket, a szállított fagy
A kémiai reakciók (ha jól emlékszem és csak úgy általában és nagyjából) minden 10 fok emelésre 10-szer gyorsabban játszódnak le. Gondolom hasonló lehet a biokémia is valamennyire. Tudom hormonok, optimális hőmérséklet, esetleg kvantum effektek (pl. fotoszintézis), stb-stb. Illetve ne zárjuk ki a fák néminemű "gondolkodását" se