Agrometeorológia
A szőlő itt még szinte nyugalomban, duzzadt rügyben van. A fügén már látni itt ott hogy indul, nem fagyott el. A barack itt-ott még most is virágzik (lassan 2-3 hete kezdte) A korai virágok leestek a virágzás végéből még lehet barack termés.
Eddig a szilvával nem volt gond, a barack az 10 évből 1x maradt meg 100%-ban és kb. 2 évben 20-30%-ban, a szilva, meg kb 3-4 évente fagyott le. Az utóbbi évek egyenesen katasztrofálisak 2019-től 100%-os fagykár a szilván, barackon, 70-95% a meggyen, cseresznyén 50-80% az almán és a körtén.
2015 előtt a körte és az alma sosem fagyott le. Ma már nincs biztonságban semmi se, max. a szőlő. Az még emberemlékezet óta nem károsodott lehet, hogy most az következik?
2015 előtt a körte és az alma sosem fagyott le. Ma már nincs biztonságban semmi se, max. a szőlő. Az még emberemlékezet óta nem károsodott lehet, hogy most az következik?
Ezzel csak arra utaltam, hogy nem nehéz elrontani a füge pálinkát. Floo is pont ugyanezt írta, tehát ezzel a véleménnyel sem voltam egyedül.
Ha lett volna rá alkalmad pl., hogy megkóstolj egy olyat, ami pár éve egyszer egy ismerősnek a szüleim fügéjéből (sajnos) csak kis mennyiségben sikerült csinálnia, akkor egészen biztosan nem írtál volna olyat, hogy fügéből nincs jó pálinka. Ez objektíven nem igaz.
AZ simán lehet objektíven igaz, hogy csak Te nem ittál még.
Ha lett volna rá alkalmad pl., hogy megkóstolj egy olyat, ami pár éve egyszer egy ismerősnek a szüleim fügéjéből (sajnos) csak kis mennyiségben sikerült csinálnia, akkor egészen biztosan nem írtál volna olyat, hogy fügéből nincs jó pálinka. Ez objektíven nem igaz.
AZ simán lehet objektíven igaz, hogy csak Te nem ittál még.
Mint tudjuk az ízlések különbözőek. Nem is arra reagéltam, hogy vitatkozzak veled, hogy neked mi ízlett. Valószínűleg nem értetted, hogy én arra reagáltam, amit a válaszod második felében írtál: "A szomszéd pl. ihatatlant csinált. Ezek szerint te ilyesmit kóstolhattál."
??????
Messze magasan a legfinomabb pálinka életemben a fügéből készült volt…. Persze nem mindegy, ki főzi. A szomszéd pl. ihatatlant csinált. Ezek szerint te ilyesmit kóstolhattál.
Messze magasan a legfinomabb pálinka életemben a fügéből készült volt…. Persze nem mindegy, ki főzi. A szomszéd pl. ihatatlant csinált. Ezek szerint te ilyesmit kóstolhattál.
Akkor nem ittál még jól elkészített fügepálinkát!
Fantasztikusan jó pálinka van belőle, csak nehéz jól elkészíteni!
Fantasztikusan jó pálinka van belőle, csak nehéz jól elkészíteni!
Igazad van a pálinka ( a jó pálinka) az valóban finom. Viszont a füge pálinkája nem tartozik ebbe a sorba.
Annyira azért nem vagyunk Zabar, az őszi meg a cseresznye mindig bejön.
Fagyzugba gyümölcsfát nem érdemes ültetni, annak a jó helye a dombon van a szőlő mellett. eper, ribizli, málna ,áfonya , alma ,körte ,szilva(helyi fajta) talán ezek a gyümölcsök jobban teremhetnek nálad a fagyzugban.
Anyagilag megérné talán. Igaz ez is kisebb fagyzug, lehet látni a martonvásári adatok alapján is. És nem szeretem a fügét, bár a pálinka jó. Az meg egy nagyon virágzó üzletág. Kérdés, hogy milyen jól ad, azaz arra gondolok, hogy mennyi kell egy literhez.
Az a fagy, ha lesz, majd a cseresznyét viszi el, pedig milyen szép most. Teljesen japán lettem, csak ülök a lépcsőn és csodálom.