Meteorológiai műszerek otthon
Műszer csatlakoztatása a MetNet-re
MetNet WS feltöltő: LINK MetNet WD feltöltő: LINK
MetNet cumulus feltöltő: LINK
Figyelem! Akinek Netatmo és Ruuvitag műszere van, az mostantól felkapcsolhatja a MetNet-re is!
Műszereim LINK
Csatlakoznál a légszennyezettség mérő állomáshoz? Olvasd el cikkünket
Kérdésed van ezzel kapcsolatban? Írj nekünk a legszennyezettseg(kukac)metnet(pont)hu címre.
Adatsoraim nincsenek, sok mindent méricskéltem már, de sütõt még nem.
Ami miatt érdemes árnyékoló nélkül mérni az az, hogy maga a sütõ hogy melegszik légkeveréses módban, és hogy anélkül. Azért kellene mert az eddig mért két idõt nem egymáshoz kellene hasonlítani, hanem az árnyékoló nélküli két méréshez. Lehet, hogy az jön ki, hogy légkeveréses módban a sütõ 6 perccel lassabban melegszik, mint nem légkeveréses módban, így az általad mért 5 percbõl akár a fordított következtetés is kijöhet, hogy "szél" esetén gyorsabb az árnyékoló (csak a sütõ jóval lassabb).
Ami miatt érdemes árnyékoló nélkül mérni az az, hogy maga a sütõ hogy melegszik légkeveréses módban, és hogy anélkül. Azért kellene mert az eddig mért két idõt nem egymáshoz kellene hasonlítani, hanem az árnyékoló nélküli két méréshez. Lehet, hogy az jön ki, hogy légkeveréses módban a sütõ 6 perccel lassabban melegszik, mint nem légkeveréses módban, így az általad mért 5 percbõl akár a fordított következtetés is kijöhet, hogy "szél" esetén gyorsabb az árnyékoló (csak a sütõ jóval lassabb).
A soraidból azt olvasom ki, hogy van tapasztalatod a sütök karakterisztikájának vizsgálatából. Ha netán mérési adatsorokkal is rendelkezel, megoszthatnád velünk, és én is kapnék összehasonlítási alapot a méréshez.
Továbbra sem akarom árnyékoló nélkül kimérni a sütõt. Nem arra vagyok kíváncsi, ami nyilvánvaló: árnyékoló nélkül hamarabb beáll az érzékelõ, hiszen az árnyékolónak is van tehetetlensége.
Továbbra sem akarom árnyékoló nélkül kimérni a sütõt. Nem arra vagyok kíváncsi, ami nyilvánvaló: árnyékoló nélkül hamarabb beáll az érzékelõ, hiszen az árnyékolónak is van tehetetlensége.
A sütõ saját karakterisztikája nagyon módosít a mérésén. Légkeverés nélkül a sütõk tipikusan alul és és felül melegítenek, így az árnyékolót be tudja fûteni pillanatok alatt, miközben még jelentõs mennyiségû anyag hideg marad: sütõ oldalai, ajtaja, hátsó fala, ventilátor stb.
Légkeverés esetében viszont az egész sütõ majdnem egyenletesen melegszik viszont jóval lassabban, mivel ugyanaz a villamos teljesítmény jóval nagyobb tömeget melegít, tehát az árnyékolóban is lassabban fog melegedni minden. Az egész így szerintem egy jópofa kísérlet, de az eredménye nem használható. Azért ha folytatod oszd meg velünk a tapasztalatokat, szerintem egy árnyékoló nélküli melegítés (ahogy 21es írta) eredményeit felhasználva már okosabbak leszünk.
Légkeverés esetében viszont az egész sütõ majdnem egyenletesen melegszik viszont jóval lassabban, mivel ugyanaz a villamos teljesítmény jóval nagyobb tömeget melegít, tehát az árnyékolóban is lassabban fog melegedni minden. Az egész így szerintem egy jópofa kísérlet, de az eredménye nem használható. Azért ha folytatod oszd meg velünk a tapasztalatokat, szerintem egy árnyékoló nélküli melegítés (ahogy 21es írta) eredményeit felhasználva már okosabbak leszünk.
Mivel mindkét esetben infratartománybeli sugárzásról van szó, csupán az elõállítás módja különbözik, így kifejthetnéd, mi lehet az általad vélt eltérés.
Pestszentlõrincen a termokamrában is villamos fûtõbetét+ventillátor kombinációval kalibrálnak, errõl neked is volt alkalmad meggyõzõdni. Igaz, hogy egy konyhai sütõ nem egy Vötsch kamra, de az elv azonos, és ez a lényeg.
Ráadásul én nem kalibráltam, csupán utána jártam annak, hogy miben más a mérés áramló és nyugodt levegõben. Az eredmény pedig ellentétes volt a közhiedelemmel.
Pestszentlõrincen a termokamrában is villamos fûtõbetét+ventillátor kombinációval kalibrálnak, errõl neked is volt alkalmad meggyõzõdni. Igaz, hogy egy konyhai sütõ nem egy Vötsch kamra, de az elv azonos, és ez a lényeg.
Ráadásul én nem kalibráltam, csupán utána jártam annak, hogy miben más a mérés áramló és nyugodt levegõben. Az eredmény pedig ellentétes volt a közhiedelemmel.
Érzésem szerint mindhárman tisztában vagyunk a két dolog mibenlétével, aggodalomra nincs ok.
És én sem véletlenül bátorkodtam glider felé sugalmazni azt, amit...
És én sem véletlenül bátorkodtam glider felé sugalmazni azt, amit...
Azért a napsugárzást, szélcsendben-szélben nem kellene összekeverni a sütõ légkeveréses-légkeverés nélküli melegítõ hatásával. Szóval óvatosan a sütõtesztekkel.
Az ötlet nem rossz, kipróbálom majd! De várok vele pár napot, azt hiszem. A család most igen rossz szemmel nézné, ha az amúgy is meleg lakást fûteném a sütõvel.
Világos. Kíváncsiságból én biztos megvizslatnám tisztán a sütõ karakterisztikáját is, azaz vajon mennyi idõ alatt éri el az üzemi hõfokot légkeveréssel és anélkül. Ez lehetne a "nullpont", amihez az árnyékoló hatását mérni tudjuk.
Kisérlet: árnyékoló a légkeveréses sütõben, benne a külsõ érzékelõ. Mindössze 40 fokra beállítva. T beállt, stopper megáll. Sütõ kihûlt, kisérlet újraindul, most légkeverés nélkül.
Meglepõ, de légkeverés nélkül kb. öt perccel kevesebb idõ kellett a beálláshoz.
Többször kipróbáltam, azonos eredménnyel.
A tanulság levonható, az elõadáson is beszéltem errõl.
Meglepõ, de légkeverés nélkül kb. öt perccel kevesebb idõ kellett a beálláshoz.
Többször kipróbáltam, azonos eredménnyel.
A tanulság levonható, az elõadáson is beszéltem errõl.