Agrometeorológia
Egyik kollégám szokott olyat enni, hogy bolognai rántott hús, ami b. makaróni a tetején két szelet rántott hússal... Nem lennék egyik ízülete sem, az tuti. :-)))
Szintén francia konyhai remek: füstölt lazacfilé sárgadinnyével - csak elsõ hallásra lehet ijesztõ, ha azonban megkóstolod, nem tudod az evést abbahagyni.
A szalonka és az éti csiga elkészítási módját volt szerencsém látni (nem túl publikus, de akit érdekel, pü-ben szívesen megírom), nem is ettem egyikbõl sem...
A szalonka és az éti csiga elkészítási módját volt szerencsém látni (nem túl publikus, de akit érdekel, pü-ben szívesen megírom), nem is ettem egyikbõl sem...
Egyszer valamikor a hetvenes évek elején fateromhoz eljött egy francia haverja látogatóba. Õ hozott olyan aszalt szilvát, ami meg volt töltve szilvalekvárral. Ha ettél már fenségeset! :-)
Én is köszönöm a tanácsokat, jó tudni ezekrõl a kis "fortélyokról"!
Szívesen.
A diós aszalt szilváról magam is hallottam, halvány gondolatként minden aszaláskor motoz a fejemben - meg kellene próbálni. Ám örökké futó-rohanó életemben már-már az is csoda, hogy a magvalásra jut idõ.
A szilvát akkor érdemes aszalásra fogni, amikor húsában eléri azt a cukorszintet, hogy beleharapva cseppet sem érzed savanyúnak. Lehet, hogy kissé "lazának" fogod ítélni magvaláskor, de a szárítás során majd "összeáll". Kiszáradni bizonyosan nem fog. Túl sokáig nem érdemes aszalni, mert megkeményedik és ezáltal élvezhetetlenné válik. Inkább legyen puhább, finomabb...
A diós aszalt szilváról magam is hallottam, halvány gondolatként minden aszaláskor motoz a fejemben - meg kellene próbálni. Ám örökké futó-rohanó életemben már-már az is csoda, hogy a magvalásra jut idõ.
A szilvát akkor érdemes aszalásra fogni, amikor húsában eléri azt a cukorszintet, hogy beleharapva cseppet sem érzed savanyúnak. Lehet, hogy kissé "lazának" fogod ítélni magvaláskor, de a szárítás során majd "összeáll". Kiszáradni bizonyosan nem fog. Túl sokáig nem érdemes aszalni, mert megkeményedik és ezáltal élvezhetetlenné válik. Inkább legyen puhább, finomabb...
Kösz! Diót nem szoktatok közé tenni? egyszer kóstoltam egy ilyet (aszalt szilvában 1/4 dióbél - hosszanti szelet - ha érthetõ ) remek csemege. De vigyázni kell, mert ha nem elégé száraz a "köpeny" megavasodik a dió.
Idén nekem nem jött össze a szilva aszalás, piacon vett szilva napokig aszalva (nem sütõ, aszalógép) sem vesztett eleget borzasztó sok nedvességébõl és ami fura, jó pár a sötétkék színét bordós-barnásra váltotta és messze nem volt eléggé édes. az adag kb 1/3 lett használható....
A magot eddig és félkész aszalt állapotban próbáltam "kilõni" ilyenkor a magvaválók könnyen kiadják. Nagyon babra munka.... Eddig ódzkodtam attól, hogy felvágjam a gyümölcsöt, mert attól féltem kiszárad utána.
Idén nekem nem jött össze a szilva aszalás, piacon vett szilva napokig aszalva (nem sütõ, aszalógép) sem vesztett eleget borzasztó sok nedvességébõl és ami fura, jó pár a sötétkék színét bordós-barnásra váltotta és messze nem volt eléggé édes. az adag kb 1/3 lett használható....
A magot eddig és félkész aszalt állapotban próbáltam "kilõni" ilyenkor a magvaválók könnyen kiadják. Nagyon babra munka.... Eddig ódzkodtam attól, hogy felvágjam a gyümölcsöt, mert attól féltem kiszárad utána.
Mag nélkül aszalom (magvas aszalt szilvába gyerekkoromban a fogam beletört, azóta óvatosan harapdálom a bolti aszalmányokat).
Megmosom a szilvát, hagyom lecsepegni, hogy lehetõség szerint minél kevesebb víz maradjon rajta, majd késsel hosszában bemetszem (de nem vágom teljesen ketté!) és kiveszem a magot. A magjától emígyen megfosztott gyümölcsöt a vágott nyílással lefelé rácsra rakom (így melegedés közben nem nyílik szét), s mehet a szárító-sütõ-aszalóba. Némi nedvesség cseppenni fog belõle, ezért egy vékony tepsit teszek a rács alá, ami azt felfogja.
Aszaláskor utánozhatatlan finom, édes illat lengi be a házat..
Megmosom a szilvát, hagyom lecsepegni, hogy lehetõség szerint minél kevesebb víz maradjon rajta, majd késsel hosszában bemetszem (de nem vágom teljesen ketté!) és kiveszem a magot. A magjától emígyen megfosztott gyümölcsöt a vágott nyílással lefelé rácsra rakom (így melegedés közben nem nyílik szét), s mehet a szárító-sütõ-aszalóba. Némi nedvesség cseppenni fog belõle, ezért egy vékony tepsit teszek a rács alá, ami azt felfogja.
Aszaláskor utánozhatatlan finom, édes illat lengi be a házat..
Érdemes kimagvalni, mert különben rászárad a húsa a magra. Tapasztalat.
Hogyan? Kézzel. "Magvaváló" szilváknál könnyû.
Hogyan? Kézzel. "Magvaváló" szilváknál könnyû.
Volt az elõzõ hsz-emben egy kérdés, (ezek szerint nem olvastátok ) akkor újra feltenném:
"Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?"
"Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?"
Igen. Légkeverésés sütõ 50 fokra állítva. Pár óra alatt tökéletesen megaszalódik benne a szilva. Télen vörösborba áztatva, lecsepegtetve, olyan gyümölcslevest fõzök belõle...(sóhaj)