Agrometeorológia
Nagyon jó meglátás! Minél kiválóbb kondícióban van egy fa, annál kevésbé lesz érzékeny a kártevõkre és kórokozókra. Hozzátenném, hogy általában nem a makroelemekbõl szenvednek hiányt növényeink, hanem a mezoelemekbõl ill. mikroelemekbõl, ezért minenképpen az összetett és mikroelemeket is tartalmazó mûtrágyák használatát javaslom. A manapság háttérbe szorult -talajéletet és ezáltal a tápanyagok feltáródását nagyban elõsegítõ - szerves trágyák ésszerû használata is sokat javíthat a növények megfelelõ kondíciójának elérésében.
Még valami fontos: az adott talajtípus és klimatikus viszonyoknak megfelelõ növények alkalmazása (ami a Ny-Dunántúlon érzi jól magát, azt ne erõltessük az Alföldön).
Még valami fontos: az adott talajtípus és klimatikus viszonyoknak megfelelõ növények alkalmazása (ami a Ny-Dunántúlon érzi jól magát, azt ne erõltessük az Alföldön).
OK, szimpla nitrogén trágyával fát soha nem traktálok ( nem hiányzik a túlburjánzás a termõvesszõk rovására), csak kombi mûtrágyákat, komposztot, érett istállótrágyát. Kisfáknál szoktam még baromfitrágyával is a kitányérozást takarni, jó tapasztalataim vannak, könnyen kezelhetõ a gaz, a fát sem égeti . A levéltrágyát mindenképpen kipróbálom, legjobb védekezés minden ellen a fa kiváló erõnléte, tápanyagellátottsága.
A levéltrágyák, a nyomelemek pótlását nem csak hiány jelek meglétekor kell alkalmazni. Pont most, a kötõdés, termésnövekedés, és az érés elõtti idõszakig.
Annál szebb, ízesebb lesz a gyümölcs, ha megkapja azt a mikró elemet is, nemcsak a puffasztó nitrogént. Pld: nem lesz vízízû a cseresznye, savanyú a meggy, ha kicsit is csapisabb, borult lenne az érés hete. A napfényé a fõ vezetõ szerep, ami átalakítja a nyomelemeket, és a makró NKP. elemeket zamatos gyümölcslére. Így van ez egész nyáron, a dinnyénél is, vagy a nemes õszi-körte-alma esetében.
Annál szebb, ízesebb lesz a gyümölcs, ha megkapja azt a mikró elemet is, nemcsak a puffasztó nitrogént. Pld: nem lesz vízízû a cseresznye, savanyú a meggy, ha kicsit is csapisabb, borult lenne az érés hete. A napfényé a fõ vezetõ szerep, ami átalakítja a nyomelemeket, és a makró NKP. elemeket zamatos gyümölcslére. Így van ez egész nyáron, a dinnyénél is, vagy a nemes õszi-körte-alma esetében.