2025. február 25., kedd

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#33311
Tyû, nem semmi összefoglaló... neked is köszi! Még szép, hogy találtam benne hasznosat.
Azért látszik, hogy aki erdõ, hegyek mellett nõ fel, az milyen elõnnyel indul nevet
Mivel lelõhelyet nem ismerünk, se gombászt a környéken, meg amúgy sem lenne kedvem "kunyizni", ezért marad a barangolás, aztán ha nem lelünk egyet sem, akkor is kirándultunk. Amúgy is ez a fõ cél! nevet A gomba igazából csak amolyan bónusz, jutalom lenne. Sosem fogunk "ipari" mennyiségben sem szedni, sem feldolgozni...
Nyilván kérdezni fogok, legyen bármilyen egyértelmû is a gomba fajtája. 2 éve az õzlábat bevállaltam azért, finom is volt nevet
A kukac engem nem is zavart volna olyan nagyon, de így 2 nap után tényleg sok volt rajta, a nejem meg mikor meglátta õket, még pucolni se nagy örömmel pucolta. Enni biztos nem lett volna hajlandó belõle ezek után nevet
Na szóval idén még jó párszor kimegyünk a Bükkbe, aztán ha találok valami jó helyet, azt tuti elmentem a GPSbe vidám
#33310
Ha majd többfélét szedsz, akkor a vargányát külön gyûjtsd, mert ha összegyûjtöd több gombafajjal, és esetleg valami halálos kerül bele, akkor kidobhatod a jókat is. Kezdõnek tûnsz, úgyhogy még jódarabig azért kérdezz meg valakit, aki ismeri a gombákat vagy vidd ellenõrhöz. Mondom én, aki soha nem vitte és nem is fogja vinni ellenõrhöz a gombákat, mert nem szorulok rá. nevet
Több mint 15 éve nejlon szatyorba szedem a gombákat (fogalmam sincs hány fajt, sose gondolkodtam rajta) és nem lesz semmi bajuk a gombáknak azalatt a néhány óra alatt.
Hûtõben minden kemény gomba eltartható kb. 3 napig. Keserûgomba akár egy hétig is. A keserûgombánál hiába mondják mindenhol, hogy elkészítve is csípõs és keserû, le kell kaparni a lemezeit és egyik se lesz. Simán lisztben sütve az egyik lefinomabb gomba.
Ha a kukacos gombát (nem szitára gondolok) nem eszitek meg, akkor inkább ne szedjetek gombát mert szinte minden 5 centinél nagyobb gomba kukacos.
Ha viszont hosszabb távon gondolkoztok, akkor jól jegyezzétek meg hol szeditek, mert a gomba sem csak úgy össze-vissza nõ az erdõben. Én azt szoktam mondani, hogy nem gombát keresni megyek, hanem szedni.(Minek keresni, ha tudom, hol nõ?) Mindig ugyanarra, szinte méter pontossággal, mintha GPS lennék. pl. utoljára 2010-ben szedtem császárgombát, múlt héten császárgomba volt a cél és azon az 5m^2-en volt, ahol 4 évvel korábban is. Idén meglepõen sok sárga érdestinorú van, az is szintén védett. nevet Van három fõ "zarándokút" és néhány egyéb. Sokan ott rontják el, hogy csak kóvályognak az erdõben. nevet
Mindenképpen késsel szedjétek és a helyét takarjátok be falevéllel, hogy mások legyenek abban a hitben, hogy nincs ott. Nagyon jó érzékkel tudom eldönteni, mikor, miért és hova kell kimenni, de évek alatt valamennyire biztos bárki bele tud rázódni. pl. korai, áprilisi gombaszedések, vagy késõ õsszel. Vagy a tavaly november 25-e, amikor hóban, havazásban azzal mentem el otthonról, hogy vargányát szedek, szedtem is. A másik, hogy két hete, amikor nem voltam otthon, szüleim elmentek és nem voltak ott, ahova, ha otthon vagyok kimentünk volna. Amikor hazamentem, kinéztem, egy szatyor vargánya bánta. Kár érte, hiába tökéletes az idõjárás, ahhoz képest elég gyatra a vargányatermés, még csak alulról 20 kg az idény. A rekord 57 kg 2010-bõl, amikor a szárított volt kilókban mérhetõ. vidám Rókagomba viszont annyi van, amennyit egy idényben még nem szedtünk, 12,6 kilónál tartunk. A most hétfõi 3,71 kg: Link
A mai ebéd: 12 féle gombából készült erdei gombás õzpörkölt. kacsint nyelvnyujtas
Kicsit próbáltam összeszedni a gombaszedési szokásaimat, hátha találsz valami hasznosat benne. nevet
#33309
Köszi az újabb sok részletes és hasznos kommentet!

Természetesen kizárólag a vargányára értettem, hogy bevizsgálás nélkül is meg merném enni, de persze fotós-netes rákérdezés akkor is lehetséges. Annyira egyértelmûen megkülönböztethetõ szerintem (bunkós aljú törzs, "szitaszerû" kalap-alja, stb.), hogy tõle már nem félek.
Bármi mást szigorúan ellenõrrel vizsgáltatnék természetesen!

Szedés: mi papírtáskába szedtük, de van kosár is, legközelebb visszük, csak most még nehézkes a dolog, mert a kicsi ugyan tud és szeret is járni, azért az erdõtalaj még nagy kihívás neki, és el is fárad 1 óra után, szóval rövid hobbi-gombászások jöhetnek egyelõre szóba. De ha összejön fél-1 kg vargánya, nekünk az tökéletes. A hétvégén is felugrunk, keresünk valami jó elhagyatott területet (távol minden településtõl), és hátha szerencsénk lesz. Nejlonba sosem szednék. Törmelékkel sem foglalkozunk, szép nagy egyben gombákat szedünk.
A késes dolog érdekes, én is úgy tudtam hogy vágni kell, de hallgatok rád és ezentúl kikapjuk úgy ahogy van - egyszerûbb is, és a gyerek sincs veszélyben ha esetleg a közelben kóricál, nyúlkál stb. Szerencsére a gombákat nem piszkálja, meg amúgy sem engedjük oda lehetõleg hozzájuk nevet
Gombahatározásra egyébként leszedtünk okostelóra egy kiváló alkalmazást, igaz csak az ingyenes verziója, de nagyon jól mûködik egyelõre, és ezer paraméter alapján lehet szûrni. Ráadásul találtam turistatérképes GPS-t is, így az eltévedés esélye is csökkent vidám

Egyelõre (fõleg páromnak) a gombák fotózása is óriási élmény, most hogy ennyiféle van, így már õ is szeret jönni nevet
#33308
Dióhéjban egy kis kiegészítés:

Azért ellenõriztesd még néhányszor az általad szedett gombát, kár lenne azt az avatarbeli apróságot magára hagyni! Nem feltétlen muszáj szakellenõrrel: elég ha olyannal, aki rendszeresen nagy mennyiségben szed különbözõ fajokat. A páromat is figyelmeztette már tréfásan a gombák istene: Úgy gondolta, hogy a korábbi magyarázataim és kis tapasztalata alapján felismeri a mírgeset. Hát nem ismerte fel, megfõzött és megevett némi gyomor-béltüneteket okozó gombát. Magyarul: Hányt és fosott, mint a Murányi kutyája, de más baja szerencsére nem lett.

Vegyél szakkönyveket, tegyél szert némi rendszertani és fajismeretre, aztán már nem bánom, ha leszedsz és megfõzöl pár védett császárgalócát is. Célszerû valami gombaismereti, lehetõleg szakellenõri tanfolyamot elvégezni. Más az, ha értõ embertõl tanul az ember, mint ha saját maga szedi össze a tudást, esetleg csak néhány fajt ismerõ embertõl. Nem olcsó mulatság és elég hosszadalmas is (kb. egy év), de utána más szemmel tekintesz a gombákra. Azon kívül, ha elég jól ismered a gombákat, akkor is ehetsz sok jóízû gombát, amikor a vargánya szezonális, vagy idõjárási okokból nem terem.

A gombaszedésrõl:

Lehetõleg kosárba, ne reklámszatyorba szedd a gombát: a szatyorban törik, ahogy mozogsz vele, azon kívül befülled, tönkre megy. Én két nagy kosár mellett csak akkor viszek két szatyrot tartaléknak, amikor laskagombát szedek. Az elég kemény, hogy ne nagyon törjön és laskainvázó esetén rövid idõ alatt tele szedjük, nincs ideje megromlani. Sok szakellenõr a törmeléket egy az egyben kidobja. Sokkal nehezebb a vegyes gombatörmelékbõl a mérgezõ fajokat kiválogatni: egyes gombadarabokon csak részinformációkat találhatsz, lásd késõbb.

A gombát úgy szedd, hogy a teljes tönköt is kiemeled a földbõl (az, hogy ezzel összeszaggatod a gombafonalakat a földben és emiatt elpusztul, vagy késõbb kevesebbet terem, marhaság). A gombahatározáshoz sok információt ad. Ha késsel szeded, a tönk alja a sok információval együtt a földben marad. Azt, hogy hogyan határozd meg a gomba faját a kalap, a termõréteg és a tönk tulajdonságai alapján, a szakkönyvekben megtalálod.

A gomba fajának meghatározása után szabad csak késsel hozzányúlni a gombához, bár van úgy, hogy még az is a faj meghatározásához tartozik, hogy a tönk vágási felülete milyen színváltást produkál, sárgul, vörösödik, szürkül, kékül, zöldül, vagy marad fehér?
Általában a tönk alja kezd kukacosodni, onnan kell esetleg levagdosni felfelé az egyéni érzékenységed szerinti kukacmentes részig. Azért nagyon érzéketlennek sem szabad lenni a kukacosság tekintetében laza
Ezzel együtt letakarítod a földet, avar maradványokat is. Ez mindenképpen megéri, mert a kosárban egy - két földes gomba az egészet összepiszkolja. Késõbb sokkal nagyobb munkával lehet úgy - ahogy megtisztítani.

Elkészítés: Néhány faj tönkje nem ehetõ, kemény, rostos (pl. szegfûgomba, õzlábgombák). Ki kell dobni. A kalapbõrt általában nem kell lehúzni: sok aromaanyagot tartalmaz. Néhány fajban (pl. piruló galóca, gyûrûs tuskógomba) hõérzékeny méreganyag van, ami
rövidebb - hosszabb fõzés hatására lebomlik. Ezeket a fajokat nyilván nem szabad nyersen fogyasztani. Általában elkészítés elõtt nem kell leforrázni a gombát, az aromavesztéssel jár. Kivétel is van: a redõs papsapka gomba méreganyaga forrázással távolítható el.
#33307
"A SZEDETT GOMBA NEM TÁROLHATÓ" - asszem ez a kulccszó - mi vasárnap este szedtük és mivel csak ma reggel volt vizsgáló (és nejem ragaszkodott hozzá), így eddig tároltuk.
Hát akkor ezen múlott alighanem szomoru
Legközelebb tuti azonnal elkészítjük, most már 100%ra vállalom érte a felelõsséget, sõt az asszony is hisz már nekem nevet úgyhogy nem lesz gond.

Nagyon szépen köszi a részletes leírást, segítséget!
#33305
Sajnos a vargányáink kukacosnak bizonyultak szomoru
Erre van valami módszer, hogy még esetleg leszedés elõtt megállapítsa az ember, hogy az adott gomba kukacos-e?

Úgy tûnik, mintha a legnagyobból mentek volna át a kukacok a többibe...

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2025-02-25 07:58:59

Kõszeg

3.3 °C

22502

RH: 93 | P: 1022.4

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

136531

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.