Bioszféra
Bennünket is tanított, nagyon tisztelem őt, főleg a Shiitake termesztés honosításáért.
A papsapkagomba toxinja illékony, labormérgezést is okozott belélegezve.
A csészegombák, kucsmagombák körében sok ehető faj is, tartalmaz ilyen anyagot, csak kevesebbet.
Ezért érdemes szárítani, és főzés közben szellőztetni a konyhát.
A papsapkagomba toxinja illékony, labormérgezést is okozott belélegezve.
A csészegombák, kucsmagombák körében sok ehető faj is, tartalmaz ilyen anyagot, csak kevesebbet.
Ezért érdemes szárítani, és főzés közben szellőztetni a konyhát.
Dr. Vasas Gizella mesélte még ezt nekünk, nem tudom mennyi a legenda, és mennyi a valóság.
Volt valamikor a 90-es években, vagy a 2000-es évek elején Torontoban egy mikológiai konferencia. Ahogy kellett, a világ minden részéről össze is gyűltek. Természetesen gombát ettek, hegyes kucsmát. A gond az volt, hogy nyersen valami gombasalátát csináltak belőle vagy mit, de nyersen ették. Ugye a hegyest hőkezelni kellett volna. Nos maradjunk annyiban, hogy állítólag minimális számú volt a wc. Több részletet nem tudok, de egymásnak adták a kilincset.
Persze, hogy megszárítom, de nekem nem árt a nagy mennyiség sem. A sátántinöru sem. Igaz, nem azon élek. Próbálkozni lehet, csak ne a gyilkossal meg a fehér gyilkossal ne. A többi túlélhető, bár ha folyamatosan eszed, akkor nem biztos.
Ha már kucsma, akkor a torontói katasztrófáról hallottál?
Ha már kucsma, akkor a torontói katasztrófáról hallottál?