Agrometeorológia
Azt kell megvizsgálni elõször is , hogy Te mit tehetsz az önellátásod érdekében! Egy kertes házban nagyon sokat lehet ezért tenni, a kerttõl kezdve a baromfiudvarig. Én speciel lazán megtehetném, hogy megvegyem a hipermarketben minden szükséges élelmiszeremet, de nem ezt teszem, hanem megtermelem magamnak amit tudok, aminek értelme van. Hogy miért is? Az pontosan tudja a választ aki így szocializálódott! Tudja mi a különbség a kapirgálós csirke - kontra 6 hetes felpuffasztott tápos- a szinte percre pontosan érettségben szedett - kontra utóérlelt gyümölcs között....Lehetne folytatni a sort, a "falusias" életmód nem mindig irigylésre méltó, rengeteg munkával kötöttséggel jár, és mégis csináljuk...
Köszönöm a kiegészítést. Megnéztem, hogy hol található Edmonton. Kanada mérsékelt égövi részén, kb. az 53 szélességi kör mentén.
Szerintem egyrészt a blogger nicknevébõl gondolja, amiben ott van, hogy "far north", másrészt a környezetbõl és a felbukkanó állatok alapján is lehet rá következtetni.
De egyébként a profilban ki is van írva, hogy a kanadai Edmonton külterületérõl van szó. Innen is gratuláció a gazdának!
De egyébként a profilban ki is van írva, hogy a kanadai Edmonton külterületérõl van szó. Innen is gratuláció a gazdának!
Nagyon szép természetfotók láthatók a linken. Csak azt nem értem, hogy mibõl gondolod, hogy a képek egy "Valahol a "messzi északon" egy amatõr kísérletezõ képsorozata". Ha Northlandra utalsz, ami a szövegben elõfordul, akkor tévedsz, mert az egy almafajta: Link
Oké!
Valahol a "messzi északon" egy amatõr kísérletezõ képsorozata, almát, meggyet, cseresznyét, kajszit termeszt, érdemes végignézni Link
Valahol a "messzi északon" egy amatõr kísérletezõ képsorozata, almát, meggyet, cseresznyét, kajszit termeszt, érdemes végignézni Link
Na igen, értem az álláspontodat, nyilván a nagyüzemileg és fõként a 70-es 80-as években tervszerûen, mennyiségre elõállított agyonpermetezett termékek, ráadásul veszélyes szerekkel, azok nem voltak valami jók... nyilván a bio jobb, de nem mondta Szilvi sem, hogy nem lenne jobb...
Azt meg így kijelenteni, hogy káros a "tömegparadicsom" az egészségre, szerintem erõs kijelentés... gondoljunk bele, megeszünk egy szál virslit, egy doboz májkrémet, vagy téliszalámit, ezek is mind károsak...szinte mindenre mondhatnánk, hogy káros...légszennyezés, stb....nem akarom sorolni, tudja mindenki...
/Igen, tudom van a kapirgálós csirke is, és én is kb 50% ban olyat eszem, ismerem a különbséget, óriási.../
Csakhogy ez a kategorikus kijelentés hogy káros, vagy mérgezõ...erõs... ilyen alapon az is igaz, hogy az élet egy halálos betegség...
Az én álláspontom egy jó agrotechnikával bíró növénytermesztés, mely nem bio, azonban ésszel használ vegyszereket, a lehetõ legkevesebbet...., ugyan van a bio-bio, azonban van sok mikotoxin amely helyett inkább a szermaradványt választanám...
De mindenféleképpen mindenki aki teheti a házikert ne füvesen álljon, hanem amit tudunk meg kell termelni, mert valóban jobb, beltartalmilag több, és olcsóbb...
Szóval szerintem Szilviben is az ütötte ki a biztosítékot, hogy Te kategorikusan kijelentetted, hogy a nagyüzemi termékek, (paradicsom) mérgezõ, káros az egészségre. Ezt így szerintem sem lehet kijelenteni, nyilván Õ is tudja, hogy a háztáji jobb, õk is termesztenek sokmindent.
Még az etilénes érleléshez, az sem az ördögtõl való, mint alább már írták, az így kezelt termék beltartalmilag lesz gyengébb, mint szabadföldön érett társai.
Azt meg így kijelenteni, hogy káros a "tömegparadicsom" az egészségre, szerintem erõs kijelentés... gondoljunk bele, megeszünk egy szál virslit, egy doboz májkrémet, vagy téliszalámit, ezek is mind károsak...szinte mindenre mondhatnánk, hogy káros...légszennyezés, stb....nem akarom sorolni, tudja mindenki...
/Igen, tudom van a kapirgálós csirke is, és én is kb 50% ban olyat eszem, ismerem a különbséget, óriási.../
Csakhogy ez a kategorikus kijelentés hogy káros, vagy mérgezõ...erõs... ilyen alapon az is igaz, hogy az élet egy halálos betegség...
Az én álláspontom egy jó agrotechnikával bíró növénytermesztés, mely nem bio, azonban ésszel használ vegyszereket, a lehetõ legkevesebbet...., ugyan van a bio-bio, azonban van sok mikotoxin amely helyett inkább a szermaradványt választanám...
De mindenféleképpen mindenki aki teheti a házikert ne füvesen álljon, hanem amit tudunk meg kell termelni, mert valóban jobb, beltartalmilag több, és olcsóbb...
Szóval szerintem Szilviben is az ütötte ki a biztosítékot, hogy Te kategorikusan kijelentetted, hogy a nagyüzemi termékek, (paradicsom) mérgezõ, káros az egészségre. Ezt így szerintem sem lehet kijelenteni, nyilván Õ is tudja, hogy a háztáji jobb, õk is termesztenek sokmindent.
Még az etilénes érleléshez, az sem az ördögtõl való, mint alább már írták, az így kezelt termék beltartalmilag lesz gyengébb, mint szabadföldön érett társai.
"Ha már számoljuk mibe halunk meg, a Te esetedben úgy vélem, hogy az éves UV sugárzási mennyiségnek /ami Téged ér/ mutagén hatása jelentõsebb, mintha egy éven keresztül a paradicsomaidat a 'nagybevásárlóközpontban' vennéd és azt ennéd..."
Persze, én is veszek ilyen paradicsomot a boltban, de ebben az esetben csupán arról volt szó, hogy káros-e vagy sem, mérgezõ-e vagy sem.
Mint ahogy arról volt szó, hogy a bio egészségesebb-e, mint a nem bio, és gondolom abban Te is egyetértesz, hogy egészségesség szempontjából melyik felé billen a mérleg nyelve.
C. Szilvi azt állította, hogy a bevásárlóközpontos zöldségek-gyümölcsök nem károsak az egészségre, ebbõl indult ki a dolog!
Hogy van-e pénz megvenni, vagy kinek hoz anyagi hasznot egy dolog, nem arról volt szó!
Én is várom, mivel nem én csinálom, pontos infók kellenek, kis türelmet!
Persze, én is veszek ilyen paradicsomot a boltban, de ebben az esetben csupán arról volt szó, hogy káros-e vagy sem, mérgezõ-e vagy sem.
Mint ahogy arról volt szó, hogy a bio egészségesebb-e, mint a nem bio, és gondolom abban Te is egyetértesz, hogy egészségesség szempontjából melyik felé billen a mérleg nyelve.
C. Szilvi azt állította, hogy a bevásárlóközpontos zöldségek-gyümölcsök nem károsak az egészségre, ebbõl indult ki a dolog!
Hogy van-e pénz megvenni, vagy kinek hoz anyagi hasznot egy dolog, nem arról volt szó!
Én is várom, mivel nem én csinálom, pontos infók kellenek, kis türelmet!
Természetese tiszteletben tartom a véleményedet. Köszönöm a meghívásodat, ellátogattam Dulmina tündérkonyhájába. Kedvet is kaptam és megkerestem a dorozsmai nagybani piac árait.
Link
A dolog jellegébõl adódóan ezek az árak a nagybani tételek vásárlására igazak. Ha a nagybani piacon kistételben vásárolsz (van néhány kereskedõ, aki ad el kis tételben is), akkor már õ sem ezen az áron adja. De a nagybani árak sem hiszem, hogy fele annyi lenne, mint a multik ára. Pont azzal vádolják (jogosan) õket, hogy áraikkal leszorítják a piac többi részvevõjének az árát.
Link
A dolog jellegébõl adódóan ezek az árak a nagybani tételek vásárlására igazak. Ha a nagybani piacon kistételben vásárolsz (van néhány kereskedõ, aki ad el kis tételben is), akkor már õ sem ezen az áron adja. De a nagybani árak sem hiszem, hogy fele annyi lenne, mint a multik ára. Pont azzal vádolják (jogosan) õket, hogy áraikkal leszorítják a piac többi részvevõjének az árát.
Én továbbra is tartom a véleményemet, és megtalálom õket itt, a környezetemben is Továbbá a nagybani piacokon is rengeteg az õstermelõi áru, azok hozzák fel vidékrõl, akik nem kívánnak a standos árusítással foglalkozni.
És ha már az árakat említettük, meghívlak Dulmina tündérkonyhájába. Ha betérsz, görgess az egérrel, ott láthatóak a dorozsmai kis piac árai.
És ha már az árakat említettük, meghívlak Dulmina tündérkonyhájába. Ha betérsz, görgess az egérrel, ott láthatóak a dorozsmai kis piac árai.
Igaz, hogy már nyolc éve falun élek, de az elõzõ 52 évemet nagyvárosokban (Miskolc, Szombathely, Budapest) éltem le. Így van némi fogalmam arról, hogy milyen árakkal lehet a piacokon találkozni. Én soha nem tapasztaltam, hogy az árak fele olyan magasak lettek volna mint a multiknál. A nagyvárosoktól távol pedig akármilyen hihetetlen, drágábbak a piacok mint a nagyvárosokban. Nem beszélve arról, hogy õstermelõt alig találsz a fõvárosi piacokon, mert az ott árusítók zöme "csak" kereskedõ, aki az áruját a nagybani piacokról szerzi be.
Nehogy félreérts, nem vonom kétségbe a hozzáértésedet, remélem ez a fogalmazásmódból ki is derült. Mint írtam vala, a tisztánlátás kedvéért tettem hozzá, amit.
Nem, ami mesterséges, (legyen az etilénkezelés, vagy akármi) az nem természetes, legfeljebb természetazonos, de ha azt írod, "etilén nélkülözése", nekem az azt jelenti, hogy nincs benne etilén.
De szerintem értjük egymást.
Nem, ami mesterséges, (legyen az etilénkezelés, vagy akármi) az nem természetes, legfeljebb természetazonos, de ha azt írod, "etilén nélkülözése", nekem az azt jelenti, hogy nincs benne etilén.
De szerintem értjük egymást.
Ezt nem is állítottam, erdészember lévén tisztában vagyok eme folyamatokkal. Viszont a mesterséges etilénkezelés nem kell úgy beállítani, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.
Piacon, szerény õstermelõktõl a multik konténereihez képest féláron megvehetsz minden ízletes gyümölcsöt és zöldséget. És a nagyvárosoktól távol még inkább így van. Nem is értem, hogy te, mint növénytermesztõ ezt nem tudod
Ha már számoljuk mibe halunk meg, a Te esetedben úgy vélem, hogy az éves UV sugárzási mennyiségnek /ami Téged ér/ mutagén hatása jelentõsebb, mintha egy éven keresztül a paradicsomaidat a 'nagybevásárlóközpontban' vennéd és azt ennéd...
Ezen felül természetesen törekedni kell az egészséges életmódra, azonban a mai túlnépesedett társadalmunkban, bele kellene gondolnunk, hogy sokaknál nem az a kérdés, hogy milyen minõséget eszik, hanem, hogy jut-e valami ma az asztalra...
Szóval itt van az, hogy valamit valamiért...
Illetve, ha minden tyúk kapirgálós biotyúk lenne a jövõben, mennyi lenne majd az éhezõk száma...?
A termelõknél pedig mind a bio, mind a nagyüzemi téren természetesen e kapitalista világunkban a haszon az elsõdleges... megjegezném, valószínûleg a Te vállalkozásodnál sem utolsó szempont...
És szerintem az alábbi minõsítgetésed ennek tükrében aránytalan és jogtalan, a modik nem tudom mit csinálnak, de nem nekem kellene ezeket megírni.
No, vitázhatunk a bio kontra nem bio, akár a GMO-t is belevéve...
Utóirat:
Azért várom a paradicsomfestés technológiai leírását!
Ezen felül természetesen törekedni kell az egészséges életmódra, azonban a mai túlnépesedett társadalmunkban, bele kellene gondolnunk, hogy sokaknál nem az a kérdés, hogy milyen minõséget eszik, hanem, hogy jut-e valami ma az asztalra...
Szóval itt van az, hogy valamit valamiért...
Illetve, ha minden tyúk kapirgálós biotyúk lenne a jövõben, mennyi lenne majd az éhezõk száma...?
A termelõknél pedig mind a bio, mind a nagyüzemi téren természetesen e kapitalista világunkban a haszon az elsõdleges... megjegezném, valószínûleg a Te vállalkozásodnál sem utolsó szempont...
És szerintem az alábbi minõsítgetésed ennek tükrében aránytalan és jogtalan, a modik nem tudom mit csinálnak, de nem nekem kellene ezeket megírni.
No, vitázhatunk a bio kontra nem bio, akár a GMO-t is belevéve...
Utóirat:
Azért várom a paradicsomfestés technológiai leírását!
Mielõtt még átcsapnánk boszorkányüldözésbe, a tisztánlátás végett mondjuk ki azt is, hogy az etilén nem egy típusos mesterséges adalék, hanem növényi hormon, amit az érésben lévõ gyümölcs maga is termel. Vitán felül áll, hogy a tövén beérõ gyümölcs a legízletesebb, de az etilénkezelésnél sem történik más, mint az egyébként is végbemenõ biokémiai folyamatok felgyorsítása.
Miután minden utóérõ gyömölcs - beleértve a banánt vagy akár az almát, körtét, paradicsomot is - termel etilént, etilénmentes érlelést kivitelezni így eleve nem is lehet.
Miután minden utóérõ gyömölcs - beleértve a banánt vagy akár az almát, körtét, paradicsomot is - termel etilént, etilénmentes érlelést kivitelezni így eleve nem is lehet.
Én a 3. verzió szerint élek, de lenne járható útja is a dolognak, etilén nélkülözésével.
Olyan stádiumban kellene hajóra rakni, hogy az magától is beérjen, mire a fogyasztókhoz kerül. Ez nyilván sokkal bonyolultabb kivitelezni, mint a gázosítást, no meg véletlen megtudnánk, milyen is a nem kényszerérett banán íze.
Olyan stádiumban kellene hajóra rakni, hogy az magától is beérjen, mire a fogyasztókhoz kerül. Ez nyilván sokkal bonyolultabb kivitelezni, mint a gázosítást, no meg véletlen megtudnánk, milyen is a nem kényszerérett banán íze.
Ajánlom neked ezt az amerikai élelmiszeriparról készült dokmentumfilmet, nagyon tanulságos, gyakrolatilag az iparszerû élelem elõállítást mutatja be (elsõsorban nem zöldség és gyümölcs). Itt a teljes film megnézhetõ, szinkronos. Link
Ez ellen meg 3 megoldás van, lehet választani:
1. termesszünk banánt
2. leszedik éretten a banánt, mire ideér megrohad, ergo rohadt banánok az áruházak polcain
3. nem eszünk banánt
1. termesszünk banánt
2. leszedik éretten a banánt, mire ideér megrohad, ergo rohadt banánok az áruházak polcain
3. nem eszünk banánt
Tudom, hogy a karotinoidok nem mérgezõk, csak a gyümölcsfestési módszerek mellett akartam erre is felhívni a figyelmet. A "tojásfestés" az iparszerû élelmiszer gyártás szerintem is mellékes problémája. Vannak azonban más, az élelmiszerben "engedélyezett" színezékek is. A "húsgyártás" szerintem legsúlyosabb problémája a tömeges tartás miatti folyamatos gyógyszerezés. Gyógyszerezés nélkül a csirkék tömegesen hullanának el. A baromfi "nevelõ" és "befejezõ" táp között annyi a különbség, hogy az utóbbiban nincs gyógyszer. A vágás elõtt az állatok néhány napig gyógyszermentes takarmányt kapnak. Az, hogy ez elegendõ-e pl. a májukból a gyógyszer eltávozására, nem tudom.
A multirezisztens baktériumok az iparszerû állattartásban alakulnak ki.
Az állattartásban felhasználhatók a legújabb fejlesztésû, az emberi gyógyászatban az engedélyezés bizonyos fázisát elért antibiotikumok. Az eredmény: Amikor megjelenik az embergyógyászati piacon az új antibiotikum, már rég megjelentek az állattartásban az esetleg emberre is veszélyt jelentõ, a legújabb antibiotikumokra is rezisztens baktériumok. Pl. MRSA, VRSA("húsevõ" baktérium), és a közelmúltban pl. Németországban a coli egy új változata.
Eközben az EU-ban az állattartó telepek hígtrágyája kiöntözhetõ (eddig nálunk csak talajba injektálható volt, de sajnos mi is EU-sodtunk). A szag elmúlik, de mi található az aeroszolban? Egyes szennyvíztisztítási technológiákat úgy reklámoznak, hogy olyan mértékû a tisztítási hatásfok, hogy a tisztított szennyvíz akár öntözésre is használható. Aki úgy nagyjából tudja, hogy milyen bacik találhatók egy állattartó telepen, szívrohamot kap ettõl. Ugyanezek a bacik találhatók meg a húsfeldolgozók szennyvizéven is. Az egész egyébként nem az én szakmám, csak érintõleges információim vannak. A hátamon viszont feláll a szõr, ha az iparszrû állattartásról hallok.
A multirezisztens baktériumok az iparszerû állattartásban alakulnak ki.
Az állattartásban felhasználhatók a legújabb fejlesztésû, az emberi gyógyászatban az engedélyezés bizonyos fázisát elért antibiotikumok. Az eredmény: Amikor megjelenik az embergyógyászati piacon az új antibiotikum, már rég megjelentek az állattartásban az esetleg emberre is veszélyt jelentõ, a legújabb antibiotikumokra is rezisztens baktériumok. Pl. MRSA, VRSA("húsevõ" baktérium), és a közelmúltban pl. Németországban a coli egy új változata.
Eközben az EU-ban az állattartó telepek hígtrágyája kiöntözhetõ (eddig nálunk csak talajba injektálható volt, de sajnos mi is EU-sodtunk). A szag elmúlik, de mi található az aeroszolban? Egyes szennyvíztisztítási technológiákat úgy reklámoznak, hogy olyan mértékû a tisztítási hatásfok, hogy a tisztított szennyvíz akár öntözésre is használható. Aki úgy nagyjából tudja, hogy milyen bacik találhatók egy állattartó telepen, szívrohamot kap ettõl. Ugyanezek a bacik találhatók meg a húsfeldolgozók szennyvizéven is. Az egész egyébként nem az én szakmám, csak érintõleges információim vannak. A hátamon viszont feláll a szõr, ha az iparszrû állattartásról hallok.
Csupán a tojás színezésére reagálván, írod ugye, hogy karotinnal színezik a tojást.
Azt ugye tudjuk, hogy a tojás sárgának színét leginkább a karotinoidok okozzák, ezek növényekben találhatók meg elsõdlegesen.
Zárt tartásban nevelt csirke soha nem eszik zöldet, csak tápot, persze hogy karotinoidok hiányában halványabb lesz a tojás is, ezért kérdem én, baj-e az ilyen tyúknak karotint adni, ami a tojásba is eljut...?
Remélem azt is tudjuk, hogy a karotin nem egy mérgezõ anyag...
Más egészségre ártalmas színezékkel is lehet tojást színezni, azonban a karotinnal színezettben nem látok problémát.
Azt ugye tudjuk, hogy a tojás sárgának színét leginkább a karotinoidok okozzák, ezek növényekben találhatók meg elsõdlegesen.
Zárt tartásban nevelt csirke soha nem eszik zöldet, csak tápot, persze hogy karotinoidok hiányában halványabb lesz a tojás is, ezért kérdem én, baj-e az ilyen tyúknak karotint adni, ami a tojásba is eljut...?
Remélem azt is tudjuk, hogy a karotin nem egy mérgezõ anyag...
Más egészségre ártalmas színezékkel is lehet tojást színezni, azonban a karotinnal színezettben nem látok problémát.
Hello!
Én azért kíváncsi lennék arra a technológiára amivel a paradicsomot színezik, s megkérnélek, hogy írd le, hogy ismereteink bõvüljenek
Én azért kíváncsi lennék arra a technológiára amivel a paradicsomot színezik, s megkérnélek, hogy írd le, hogy ismereteink bõvüljenek
Ez így van, nagyon helyesen írtad le. Etilénnel érlelnek.
Talán a Discovery-n láttam, mekkora "gázkabinok" figyelnek a teherszállító hajókon. Banán zölden be, megérkezéskor majdnem sárgán ki, boltban "szép" sárga, kényszerérett.
Jó étvágyat!
Talán a Discovery-n láttam, mekkora "gázkabinok" figyelnek a teherszállító hajókon. Banán zölden be, megérkezéskor majdnem sárgán ki, boltban "szép" sárga, kényszerérett.
Jó étvágyat!
A szálat, a gyümölcs és egyéb "festést" folytatva: egyes gyümölcsök zöldségek termése éretten nem szállítható, nem tárolható (pl. õszibarack, kajszi, paradicsom, banán, stb). A terméseket "piacéretten", pl. õszibarack, vagy éretlen állapotban (banán, paradicsom) szedik le. A "piacérett" szedés is egyre közelebb kerül az éretlen állapothoz. A kívánalom az, hogy a lehetõ leghosszabb ideig lehessen ütni-verni-szállítani-dobálni a gyümölcsöt sérülés veszélye nélkül. A multiból telefonálnak a szükséges célállomáshoz közeli raktározó, (beérlelõ) cégnek, hogy pl. x napon a színskálán y árnyalatú sárga banánra van szükség, amit a cég megfelelõ idõtartalmú etiléngázas mesterséges "érleléssel" biztosít. Ez a helyzet a paradicsommal is, egy alkalommal pl. sikerült almaként ropogó érettnek tûnõ paradicsomot vásárolnom. Tojás sárgájának mesterséges színezése: szintén a vevõ kívánságának megfelelõ árnyalatra beállítható. Németország egyes tartományaiban eltérõ elképzelés van, hogy milyen színûnek kell a tojás sárgájának lennie. Ez a tyúkok megfelelõ festéketetésével (karotinoidok) filléres költséggel elérhetõ. Húsok színezése: lazac, pisztráng: szintén színskála használatával, a vevõ kívánsága szerint a tojásfestéssel azonos módon, de eltérõ pigment etetésével megoldható.
Nagy tömeggû olcsó borjúhús gyártás: A borjakat teljes sötétségben nevelik, nem vörösödik, sötétedik be a húsuk (fogalmam sincs, hogy miért?). Így néhány mázsás növendék marha is borjúként adható el.
A végeredmény: A magyar lakosság kb. felének, a németek 99 %-ának fogalma sincs, milyen ízû a természetes módon megérett gyümölcs, a "feldolgozatlan" tehéntej, a kapirgálós tyúk tojása, a kapirkálós csirke, a nem "teljes értékû takarmányokon" felnevelt disznó húsa.
Nagy tömeggû olcsó borjúhús gyártás: A borjakat teljes sötétségben nevelik, nem vörösödik, sötétedik be a húsuk (fogalmam sincs, hogy miért?). Így néhány mázsás növendék marha is borjúként adható el.
A végeredmény: A magyar lakosság kb. felének, a németek 99 %-ának fogalma sincs, milyen ízû a természetes módon megérett gyümölcs, a "feldolgozatlan" tehéntej, a kapirgálós tyúk tojása, a kapirkálós csirke, a nem "teljes értékû takarmányokon" felnevelt disznó húsa.
Valami ilyesmit próbáltam én is leírni burkoltan, mert az egy dolog, hogy valaki hülyeséget ír egyszer, rászólnak, kétszer, rászólnak, háromszor, rászolnak, 4-5-6-7-8-szor rászólnak, és még utána sem kapcsol, na az tényleg nem ide való!
A MetNet mindig is híres volt a színvonala miatt, az amatõr meteorológusok krémje volt és van itt, aki pedig nem ütötte meg a szintet, idõvel vagy kikopott, vagy tanult és fejlõdött.
C. Szilvi!
És ha valaki okosabb nálad, akkor mi van?
Mindannyiunknál van okosabb, és az okostól lehet tanulni!
A MetNet mindig is híres volt a színvonala miatt, az amatõr meteorológusok krémje volt és van itt, aki pedig nem ütötte meg a szintet, idõvel vagy kikopott, vagy tanult és fejlõdött.
C. Szilvi!
És ha valaki okosabb nálad, akkor mi van?
Mindannyiunknál van okosabb, és az okostól lehet tanulni!
"Hanem, hogy évek óta eszem, sõt még sok millióan és mégsem haltam meg, meg nem lettem beteg tõle."
És azért mert pont TE nem haltál meg és nem lettél beteg tõle, illetve MÉG nem haltál meg és nem lettél beteg tõle, akkor az azt jelenti, hogy egészséges?????
Ez nem olyan hogy megeszed és meghalsz, ezek lassú mérgek, amik évtizedek alatt végzik ki az embert.
Ezt szerintem minden felnõtt ember tudja.....ezek szerint rajtad kívül!
Nem arról van szó, hogy akinek nincs pénze, vegye meg a drága termelõi árut, mert akinek nincs pénze, evidens, hogy nem tudja megvenni.
De attól még akinek van pénze, megveheti.
Illetve arról van szó, hogy egészségesebb, sõt, mondhatni egészséges a szupermarketek termékeihez képest, ebbõl indult ki a dolog, nem abból, hogy ki veszi meg meg ki nem.
Hogy ki veszi meg és ki nem, az egy dolog.
Lehet röhögni a mesterséges színezésen, de a butaság egyik legfõbb ismérve, hogy amirõl nem tudunk, akkor az nem is létezhet.
És a butaság másik legfõbb ismérve, hogy ha valaki buta, az egy dolog, de az igazi katasztrofa az, amikor a buta annyira buta, hogy nem veszi észre, hogy buta, és okosnak hiszi magát.
És mivel buta lévén nem tud elgondolkodni ezen, így jönnek ki ezek a marhaságok.
Mert ha valaki butának született, hát istenem van ilyen, nincs is vele baj, nem tehet róla, hogy butának született, de talán tehet róla, hogy ezt felfogja.
Pl. elgondolkodhatnál, hogy mi a célja a termelõnek és a vevõnek?
Termelõ: olcsón, minél rövidebb idõ alatt elõállítani szép, gusztusos és sokáig elálló terméket.
Vevõ: szép, gusztusos terméket venni olcsón.
Éretlen paradicsom, ami sokáig eláll, piros, így a vevõ ráharap....ennyi!
Ha zölden leveszed, és vársz vele a napon, amirre megpirosodik, és akkor teszed ki a boltba, akkor onnan már gyorsabban fog romlani.
De ha azt az idõt, amit a Te paradicsomod a napon tölt, azt már a boltban tölti, akkor nyertél.
Utánakérdezek, hogyan is zajlik ez a mesterséges színezés, majd leírom, bár addig lehet, hogy valaki elõjön vele.
És azért mert pont TE nem haltál meg és nem lettél beteg tõle, illetve MÉG nem haltál meg és nem lettél beteg tõle, akkor az azt jelenti, hogy egészséges?????
Ez nem olyan hogy megeszed és meghalsz, ezek lassú mérgek, amik évtizedek alatt végzik ki az embert.
Ezt szerintem minden felnõtt ember tudja.....ezek szerint rajtad kívül!
Nem arról van szó, hogy akinek nincs pénze, vegye meg a drága termelõi árut, mert akinek nincs pénze, evidens, hogy nem tudja megvenni.
De attól még akinek van pénze, megveheti.
Illetve arról van szó, hogy egészségesebb, sõt, mondhatni egészséges a szupermarketek termékeihez képest, ebbõl indult ki a dolog, nem abból, hogy ki veszi meg meg ki nem.
Hogy ki veszi meg és ki nem, az egy dolog.
Lehet röhögni a mesterséges színezésen, de a butaság egyik legfõbb ismérve, hogy amirõl nem tudunk, akkor az nem is létezhet.
És a butaság másik legfõbb ismérve, hogy ha valaki buta, az egy dolog, de az igazi katasztrofa az, amikor a buta annyira buta, hogy nem veszi észre, hogy buta, és okosnak hiszi magát.
És mivel buta lévén nem tud elgondolkodni ezen, így jönnek ki ezek a marhaságok.
Mert ha valaki butának született, hát istenem van ilyen, nincs is vele baj, nem tehet róla, hogy butának született, de talán tehet róla, hogy ezt felfogja.
Pl. elgondolkodhatnál, hogy mi a célja a termelõnek és a vevõnek?
Termelõ: olcsón, minél rövidebb idõ alatt elõállítani szép, gusztusos és sokáig elálló terméket.
Vevõ: szép, gusztusos terméket venni olcsón.
Éretlen paradicsom, ami sokáig eláll, piros, így a vevõ ráharap....ennyi!
Ha zölden leveszed, és vársz vele a napon, amirre megpirosodik, és akkor teszed ki a boltba, akkor onnan már gyorsabban fog romlani.
De ha azt az idõt, amit a Te paradicsomod a napon tölt, azt már a boltban tölti, akkor nyertél.
Utánakérdezek, hogyan is zajlik ez a mesterséges színezés, majd leírom, bár addig lehet, hogy valaki elõjön vele.
..mesterségesen színezik be, persze, fogják a kis ecsetüket a kínai munkások és festegetik vagy bele injekciózzák, mi? Ekkora hülyeséget még én nem hallottam, sõt nem is olvastam sehol. Ha leveszel zölden egy paradicsomot otthon és kiteszed a napra pár nap múlva festés nélkül is beérik, ez az a nagy csoda.
És megint csak ha végig olvasnád normálisan az írásomat rájöttél volna, hogy nem azt írtam, hogy egybõl földobja az ember a talpát. Hanem, hogy évek óta eszem, sõt még sok millióan és mégsem haltam meg, meg nem lettem beteg tõle. Ez a "befestõs" hozzászólásod kb olyan volt mint ami mostanában a neten terjed, hogy utasszállító gépekbõl permetezik ránk a mérget és attól van a sok rákos megbetegedés+attól halnak meg az emberek..
Egyébként meg nem lehet mindenki olyan jómódú, hogy igen szép magas összegekért megvegye a termelõi árut még egyszer hangsúlyozom. És ha megkérhetlek az alpári minõsítõ stílusodat tartsd meg magadnak, köszönöm.
És megint csak ha végig olvasnád normálisan az írásomat rájöttél volna, hogy nem azt írtam, hogy egybõl földobja az ember a talpát. Hanem, hogy évek óta eszem, sõt még sok millióan és mégsem haltam meg, meg nem lettem beteg tõle. Ez a "befestõs" hozzászólásod kb olyan volt mint ami mostanában a neten terjed, hogy utasszállító gépekbõl permetezik ránk a mérget és attól van a sok rákos megbetegedés+attól halnak meg az emberek..
Egyébként meg nem lehet mindenki olyan jómódú, hogy igen szép magas összegekért megvegye a termelõi árut még egyszer hangsúlyozom. És ha megkérhetlek az alpári minõsítõ stílusodat tartsd meg magadnak, köszönöm.
A gyümölcs cukor tartalmát biztosan pozitív irányba lendíti a napsütés és a vele járó meleg.
Nem kell hozzá forró nyár, sõt!
Ezek a 35-38 fokok nem jók a fügének sem, mint ahogy más növénynek sem.
Tévhit, hogy minél melegebb van, annál jobban nõ, fejlõdik és érik valami!
C. Szilvi!
Tökéletesen igazad van!
Remélem akik olvassák, másik is így gondolják majd, de azért felkészítelek, hogy lehet, hogy nem!
Azért egy gondolat: úgy képzelted, hogy bemész a Tescoba, megveszed az ottani agyonkezelt, agyonvegyszerezett paradicsomot, hazamész, beleharapsz és egybõl feldobod a talpad?
Pl. a paradicsomot leveszik zölden, és mesterségesen színezik be pirosra, hallottam évekkel ezelõtt pontosan milyen technológiával csinálják, de hogy a napnak semmi köze hozzá, az tuti.
Mindenesetre sok hülyeséget írtál már le a MetNetre, de ez dobogós!
Ezek a 35-38 fokok nem jók a fügének sem, mint ahogy más növénynek sem.
Tévhit, hogy minél melegebb van, annál jobban nõ, fejlõdik és érik valami!
C. Szilvi!
Tökéletesen igazad van!
Remélem akik olvassák, másik is így gondolják majd, de azért felkészítelek, hogy lehet, hogy nem!
Azért egy gondolat: úgy képzelted, hogy bemész a Tescoba, megveszed az ottani agyonkezelt, agyonvegyszerezett paradicsomot, hazamész, beleharapsz és egybõl feldobod a talpad?
Pl. a paradicsomot leveszik zölden, és mesterségesen színezik be pirosra, hallottam évekkel ezelõtt pontosan milyen technológiával csinálják, de hogy a napnak semmi köze hozzá, az tuti.
Mindenesetre sok hülyeséget írtál már le a MetNetre, de ez dobogós!
Szerintem ez butaság, hogy óriási árat fizet az egészségével, sõt túlzás!
Nem mindenki teheti meg a mai világban, hogy ilyen vásárokon vegye meg a dolgokat. Az elmúlt hetekben a szomszéd településen Nagyorosziban is nyílt egy ilyen termelõi piac, elmentünk megnézni a családdal és le voltunk döbbenve az árakon. Brutálisan magasak voltak zöldség-gyümölcs terén, nekünk 4tagú családnak ezek az árak megfizethetetlenek minden hétvégén pl. Egyébként évek óta a Tescoban és a környezõ boltokban, zöldségeseknél vesszük a megfizethetõ árú zöldséget(fõleg télen, mert amúgy ami nyaranta kell megpróbáljuk megtermelni) és semmi baj az egészségünkkel. Szóval a multiban vásárolt zöldségek evésébe még nem fog senki belehalni, de belebetegedni sem. Sajnos a mai világban már sokaknál a pénztárca vastagsága diktál, mit-hol vásárol meg.
Nem mindenki teheti meg a mai világban, hogy ilyen vásárokon vegye meg a dolgokat. Az elmúlt hetekben a szomszéd településen Nagyorosziban is nyílt egy ilyen termelõi piac, elmentünk megnézni a családdal és le voltunk döbbenve az árakon. Brutálisan magasak voltak zöldség-gyümölcs terén, nekünk 4tagú családnak ezek az árak megfizethetetlenek minden hétvégén pl. Egyébként évek óta a Tescoban és a környezõ boltokban, zöldségeseknél vesszük a megfizethetõ árú zöldséget(fõleg télen, mert amúgy ami nyaranta kell megpróbáljuk megtermelni) és semmi baj az egészségünkkel. Szóval a multiban vásárolt zöldségek evésébe még nem fog senki belehalni, de belebetegedni sem. Sajnos a mai világban már sokaknál a pénztárca vastagsága diktál, mit-hol vásárol meg.
A teszkós zöldség és gyümölcs biztos olcsóbb, ám érte mégis hatalmas árat fizetsz az egészségeddel...
Lásd, Floo, miért jó a forró nyár...?
Próbáltál-e már mindenféle lekvárt, durvára vágott diót, mogyorót, apróra darabolt, szárított gyümölcsöket és mézet összekeverni, majd rudakra formázva, sütõben megszárítani (nem megsütni!)? Akkor jó, ha már kemény, így remekül szeletelhetõ. Küllemre nem nevezhetõ esztétikusnak, de nem is az számít. Hatalmas energiabomba egyetlen elfogyasztott szeletkéje is.
Próbáltál-e már mindenféle lekvárt, durvára vágott diót, mogyorót, apróra darabolt, szárított gyümölcsöket és mézet összekeverni, majd rudakra formázva, sütõben megszárítani (nem megsütni!)? Akkor jó, ha már kemény, így remekül szeletelhetõ. Küllemre nem nevezhetõ esztétikusnak, de nem is az számít. Hatalmas energiabomba egyetlen elfogyasztott szeletkéje is.
Csak kiállítás volt!
Mai fügelekvár Link
Elképesztõ minõségû volt az áru, 11 kilóból nem kellett kidobni egy darabot sem.
Mai fügelekvár Link
Elképesztõ minõségû volt az áru, 11 kilóból nem kellett kidobni egy darabot sem.
Kiállítás, avagy vásár is?
Õriszentpéteren az idei nyáron indult be szombat délelõttönként a helyi termelõi piac, nagy sikerrel. Ideje volt...
Link
Õriszentpéteren az idei nyáron indult be szombat délelõttönként a helyi termelõi piac, nagy sikerrel. Ideje volt...
Link
A nagypapám szõlõhegyére ültetett kákikat alá kellett támogatnom, mert némelyik ág majdnem leszakadt a gyümölcsök súlya alatt Link Link Link Link Link
Az egyik fa alatt volt egy lehullot gyümölcs, megérett magában, finom édes volt Link
Mai fügeszüret elõtt Link Link Link Link és után Link Link Link Link Link Link Link
Az egyik fa alatt volt egy lehullot gyümölcs, megérett magában, finom édes volt Link
Mai fügeszüret elõtt Link Link Link Link és után Link Link Link Link Link Link Link