Agrometeorológia
Így van!
Ez nagykanizsai napfényátlagot tudnál mondani az 1961-1990 közötti, vagy bármelyik hosszabb idõszakból?
Meg mellé egy pécsit vagy szegedit?
Köszönöm!
A kékestetõi adat a nyári ködös-hidegpárnás helyzetek miatt lehet ilyen magas, mert akkor ott fent napos idõ van.
Egyébként persze fontos a napfény, de valóban túl sokat foglalkoztak vele, ennél sokkal fontosabb paraméterek is vannak a gyümölcstermesztésben.
Az, hogy a napfényt ennyire fontosnak tartották, ami szinte felülír mindent, mutatja, mennyire rosszul ítélnek az emberek a dolgok fontosságát illetõen, mennyire nem tudják megragadni a kritikus pontokat.
Ez nagykanizsai napfényátlagot tudnál mondani az 1961-1990 közötti, vagy bármelyik hosszabb idõszakból?
Meg mellé egy pécsit vagy szegedit?
Köszönöm!
A kékestetõi adat a nyári ködös-hidegpárnás helyzetek miatt lehet ilyen magas, mert akkor ott fent napos idõ van.
Egyébként persze fontos a napfény, de valóban túl sokat foglalkoztak vele, ennél sokkal fontosabb paraméterek is vannak a gyümölcstermesztésben.
Az, hogy a napfényt ennyire fontosnak tartották, ami szinte felülír mindent, mutatja, mennyire rosszul ítélnek az emberek a dolgok fontosságát illetõen, mennyire nem tudják megragadni a kritikus pontokat.
Hidegség;
azért a kiskunsági-csongrádi homoktalajokat ma már kezdik módszeresen védeni a kisugárzás ellen, öntözéssel víztartó fel talaj mûveléssel. Nem a fóliázókra gondolok,azoknak már több évtizedes tapasztalatuk van a zöldség termesztésben (Csólyospálos-Sándorfalva) hanem a csillagos ég alatt több hektáron levõ õszibarackosokra,gyümisekre.( Szatymaz-Üllés-Mórahalom).
"Hazánk gyümölcstermesztésének nagy része egyszerûen nem oda koncentrálódik, ahová kellene neki. A régi rendszer vezetõi szinte csodálatra méltó érzékkel választották ki hazánk legszárazabb (pl. Kiskunság), a termõrügyeket is károsító erõs téli lehûlésre leginkább hajlamos, síkvidéken belül kisugárzási lehûlésre leginkább hajlamos homoktalajú területeket..."
Ez már nem igaz. És még ott van a napfénytartam vegetációs maximuma is, nemhiába olyan zamatos az itteni frissen szedett, és érésben lévõ- nem féléretten,zölden - szedett gyümölcs.
Pár kép a tavalyi áprilisi fagyokról:
Csacsaki szilvám a -3 fok reggelén:
Link
Szomolyai cseresznyém úgy szintén. A vascsövön kb.1 mm.jég, mert permeteztem:
Link
Ha már szomolyai fekete, ilyen amikor szedhetõ.Nem pirosan,mert akkor savas-keserû;
Link
A zamatok festõ levû bogyójai,s.bordón szinte feketén,akkor a legédessebb;
Link
azért a kiskunsági-csongrádi homoktalajokat ma már kezdik módszeresen védeni a kisugárzás ellen, öntözéssel víztartó fel talaj mûveléssel. Nem a fóliázókra gondolok,azoknak már több évtizedes tapasztalatuk van a zöldség termesztésben (Csólyospálos-Sándorfalva) hanem a csillagos ég alatt több hektáron levõ õszibarackosokra,gyümisekre.( Szatymaz-Üllés-Mórahalom).
"Hazánk gyümölcstermesztésének nagy része egyszerûen nem oda koncentrálódik, ahová kellene neki. A régi rendszer vezetõi szinte csodálatra méltó érzékkel választották ki hazánk legszárazabb (pl. Kiskunság), a termõrügyeket is károsító erõs téli lehûlésre leginkább hajlamos, síkvidéken belül kisugárzási lehûlésre leginkább hajlamos homoktalajú területeket..."
Ez már nem igaz. És még ott van a napfénytartam vegetációs maximuma is, nemhiába olyan zamatos az itteni frissen szedett, és érésben lévõ- nem féléretten,zölden - szedett gyümölcs.
Pár kép a tavalyi áprilisi fagyokról:
Csacsaki szilvám a -3 fok reggelén:
Link
Szomolyai cseresznyém úgy szintén. A vascsövön kb.1 mm.jég, mert permeteztem:
Link
Ha már szomolyai fekete, ilyen amikor szedhetõ.Nem pirosan,mert akkor savas-keserû;
Link
A zamatok festõ levû bogyójai,s.bordón szinte feketén,akkor a legédessebb;
Link