Agrometeorológia
Medvehagymás éti csiga nem lehet rossz ! Egerben a békacombot (kecskebéka védett) régebben árulták a piacon. Az Alföldön a csíkleves (réticsík védett) szintén a szegények étele volt.
Azért védett, mert még most van belõle, és idõben védelem alá helyezték. Nem is a hazai fogyasztás volt rá a veszélyes, hanem a külföldi felvásárlás, mivel néhány nagy fogyasztó országban a drasztikus állománycsökkenés miatt védelem alá helyezték és máshonnan akarták pótolni a hiányzó készletet. "Csigagyárak" persze maradtak (?) Pl a medvehagyma már nem biztos, hogy ilyen szerencsés lesz, igaz, itt a belsõ fogyasztás a meghatározó.; ha nem lesz változás, és marad a növekedést mutató népszerûsége, akkor az is megeshet, hogy 5-10 év múlva nagyrészt max csak aroma formájában lehet majd az asztalon.
A csigát elkészítés elõtt éheztetni kell 2-3 napot, hogy kitisztuljon. (a csiga az emberre mérgezõ dolgokat is megeszi) Ha kell csiga most itt is vannak szép nagy példányok tömegesen. Egyébként éti csiga védett, (de miért?). Nálunk a rigók kövön, betonon feltörik, megeszik. Link