Agrometeorológia
Hát erre is megterem, de vigyázni kell a téli takarásra,(tõkenyak)a homokverésre(bevakult rügy) és itt nincs délnyugati lejtõs lanka,csak reggeltõl napnyugtáig erõs nap, és szárazság.De azért leszalad a gyökérzet és mélyebb helyrõl kap nedvességet.
Ittam én nagyon finom kiskunsági kékfrankost, a kadarka (Gál Tibor) olaszrizling (Kaló) is jó bort ad felénk. Ahogy Kaló Imre mondja: Ott a jó élni az embernek ahol a szõlõ megterem.
Hú, Kaló Imréhez nekünk is volt szerencsénk, júliusban jártunk nála. Gyakorlatilag nem volt középszerû bora, mindegyik kitûnõ volt. Csak ajánlani tudom!
A vörös aszúval nem tudtunk mit kezdeni, én most ittam ilyet elõször. Hiába, sohasem fogyasztottunk édes vörösbort.
A vörös aszúval nem tudtunk mit kezdeni, én most ittam ilyet elõször. Hiába, sohasem fogyasztottunk édes vörösbort.
Hát igen, apjuktól örökölték és finomították ki a borokat. Csak hát ne lenne olyan drága menü a bor, kezd kereskedelmi nívós magyar termék lenni, tudom rengeteg befektetés,ápolás, pincészet kialakítása jár vele, de mégis...
Tájjelegû borunk itt a Kövidinka, és Kadarka, egy két termelõ foglalkozik vele. Esetleg felfutóban telepítik Soltvadkert- Halas környékén. Igazi "homoki" borok, visszafogott 11-12 Maligant fokkal. Visszavonulóban vannak viszont a tömegbornak számító Rizling,Kékfrankos, Sárfehér fajták.
Tájjelegû borunk itt a Kövidinka, és Kadarka, egy két termelõ foglalkozik vele. Esetleg felfutóban telepítik Soltvadkert- Halas környékén. Igazi "homoki" borok, visszafogott 11-12 Maligant fokkal. Visszavonulóban vannak viszont a tömegbornak számító Rizling,Kékfrankos, Sárfehér fajták.
Én sem vagyok borász, de itt Egerben elég sok borász ismerõsöm van. Ami eddig rám ragadt: fontos a jó borhoz jó klímájú dombos terület déli fekvéssel (legjobbak a délnyugati dombtetõhöz közeli tõkék)
tõkénként maximum 1 kg érett szõlõ. (ekkor jó idõjárás esetén biztos a minimum 21-24 mustfok Kalónál ez idõnként 27-32, neki van vörös aszúja is)
utána jön a borászkodás.
Egyik borász(Farkas) 2012 évi bianka borának az alkohol foka 17,75 lett (Karácsonykor még forrt) és még így is maradt benne 18g cukor. Iszogatjuk kitartóan.
Másik borász (Szuromi) 2009 évi turán bora 17 fokos lett de ez száraz "gondûzõ" .
Szerencsére az egri borászok egyre inkább a minõségre törekednek. Vince Béla, Gál Tibor, St. Andrea Lõrincz György, Simon pincészet, Demeter pincészet, Farkas birtok, Kovács Nimród, Bolyki, stb. Kaló Õ nem borász (erdész), de a legjobb borai szerintem neki vannak .
Jó borozgatást.
tõkénként maximum 1 kg érett szõlõ. (ekkor jó idõjárás esetén biztos a minimum 21-24 mustfok Kalónál ez idõnként 27-32, neki van vörös aszúja is)
utána jön a borászkodás.
Egyik borász(Farkas) 2012 évi bianka borának az alkohol foka 17,75 lett (Karácsonykor még forrt) és még így is maradt benne 18g cukor. Iszogatjuk kitartóan.
Másik borász (Szuromi) 2009 évi turán bora 17 fokos lett de ez száraz "gondûzõ" .
Szerencsére az egri borászok egyre inkább a minõségre törekednek. Vince Béla, Gál Tibor, St. Andrea Lõrincz György, Simon pincészet, Demeter pincészet, Farkas birtok, Kovács Nimród, Bolyki, stb. Kaló Õ nem borász (erdész), de a legjobb borai szerintem neki vannak .
Jó borozgatást.
Nem vitatok semmit. A borászat is egy szakma. Az, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni. Az elõzõ hsz-om utolsó mondata a legfontosabb.
Az igen! Eger és Tokaj környéke és pince szinten. Erre felé sajnos nincsenek "igazi" pincék, csak -2 3 méteres ház alá vájt pincék, ami csak -4-6 fokot produkál a kinti idõ mellett.
Ittam ez egri borvidéken olyan bort, amit október végén szüretelt szürkebarátból készült (2012) , Húsvét elõtti héten még a kádban a héján volt. Igen finom zamatos szép színû remek bor volt ( Kaló Imre pincéjében Szomolyán ).
Legalább 40-50 éves szõlészeti-borászati szakkönyv (Prohászka) él valamennyire az emlékezetemben. Ezek szerint a szõlõ érésekor (túlérésekor pláne) csökken a savtartalom. Erre a tartós meleg idõjárás rátesz egy lapáttal. Ezek miatt nem lehet például Egyiptomban elfogadható minõségû bort készíteni. A törkölyön erjesztéssel a héjból, magból nyilván "szabadulnak ki" savak, de az a bor már nem ugyanaz, mint amit a mustból erjesztenek. A lebogyózás amúgy tényleg szükséges ilyenkor, mert egy csomó nem kívánatos sav is kioldódna a kocsányból.
Csak kertesházi szinten foglalkoztam kölyökkoromban szõlészettel, nyilván a helyszín sem ér nyomába az egrinek.
Szerk: Semmiképpen sem akarom beduin létemre magyarázni az eszkimóknak, hogyan kell jegesmedvére vadászni.
Csak kertesházi szinten foglalkoztam kölyökkoromban szõlészettel, nyilván a helyszín sem ér nyomába az egrinek.
Szerk: Semmiképpen sem akarom beduin létemre magyarázni az eszkimóknak, hogyan kell jegesmedvére vadászni.
Na új gépen írok, az elpunyúlt,(nyúlós) óbor feljavítását még átfejtéssel és köztes 10 literes vödörben oldott borkõ-savval lehet rendbe hozni, ami felér egy szellõztetéssel is. A Bp.-i Hermes-Áfész árul mindenféle borászati dolgokat, és teríti az országban.(Iparcikk-gazdabolt)
Bocs, olvastam a lebogyózást, igazad van. (írtam elõbb egy majd féloldalas szerkesztést, de a fránya szolgáltatómnál akadozik az internet, elszállt a semmibe).
Azért a több hétig hagyás kicsit sok, mert ott fog megvénülni a must-újbor a kádban. Mielõbb hordóban a helye. (48-72 óra).
Azért a több hétig hagyás kicsit sok, mert ott fog megvénülni a must-újbor a kádban. Mielõbb hordóban a helye. (48-72 óra).
Éretten (esetleg túléretten) szüreteld le. Lebogyózva hagyd kádban 2-3 vagy akár több hétig, had ázzanak ki a magból és a héjból az értékes anyagok. Utána szûrd le. Ha így is kevés a sav lehet házasítani.
Az szép,sajnos a nagyobb mennyiségû szlanka lehúzta a fokot + ráadásként volt 1 nagyobb lisztharmat fertõzés is a nyáron nálunk. Színre,illatra viszont már most kellemes a must. Ebben a hûs idõben legalább 2 hét,vagy 3 mire elforr. Reméljük jó hatással lesz rá.
Felénk volt darázskár, fõleg csemegén. Túl gyorsan szaporodnak..
Ötvös Tamás: valami ötlet, hogy lehessen javítani a savtartalmon? Persze csak szabályos keretek között.
Felénk volt darázskár, fõleg csemegén. Túl gyorsan szaporodnak..
Ötvös Tamás: valami ötlet, hogy lehessen javítani a savtartalmon? Persze csak szabályos keretek között.
Floo!
Rövid "u"-val írd legközelebb, mert így totál helytelen. Egy ékezet rettentõ sokat számít.
Árú: melléknév
Áru: fõnév
Szerk: ilyen esetekben hiába van bekapcsolva a helyesírás-ellenõrzõ.
Rövid "u"-val írd legközelebb, mert így totál helytelen. Egy ékezet rettentõ sokat számít.
Árú: melléknév
Áru: fõnév
Szerk: ilyen esetekben hiába van bekapcsolva a helyesírás-ellenõrzõ.
Hát a szüret is meg volt,vegyes szõlõbõl, 16-os lett a mustfok(ebbõl a miénké kb 18-18,5es volt,amit nagyszülõktõl kaptunk,az lehúzta kissé,de az õ szõlõjük védettebb,árnyékosabb helyen van,és mindig is kevesebb volt a cukra), körülbelül 3 hekto bor lesz ,majd belõle. Sajnos kell hozzá egy kisebb mennyiségû cukor, hogy könnyebben eltartható legyen,de üsse kõ.
Sajnos a darazsak, csapadékos idõ miatt muszáj volt leszedni.
Bocs a meséért, de gondoltam megosztom, párszor jártam itt nyáron szõlõ témában
Sajnos a darazsak, csapadékos idõ miatt muszáj volt leszedni.
Bocs a meséért, de gondoltam megosztom, párszor jártam itt nyáron szõlõ témában