Agrometeorológia
Köszi a tanácsokat! Igyekszem majd betartani az "alapszabályokat". És persze dokumentálok is
A vetéshez egyébként egy 104-es palántanevelõ tálcát ajánlok, ez nálunk bevált. A paprikához ideális a lyukmérete és a fiatal növényt a gyökerének sérülése nélkül pikírozhatod át 2-4 leveles korban. Mivel a palántanevelõ alul lyukas, így könnyû alulról öntözni egy tálca segítségével (ami a leírtakban is látható, hogy a palántadõlés elleni védekezés egyik legfontosabb lépése). Szépen lehet a fajtákat, sorokat megjelölni benne, az meg a kelési arány, idõ, fejlõdés összehasonlítása végett hasznos. Link
Ne feledkezz meg a növényvédelem 0. lépésérõl sem, a csávázásról. Hiába sütöd ki a földet, hiába próbálsz gombaölõzni magonc korban, hogyha a növénykórokozók már a magokban is jelen vannak. Márpedig számos gombás és bakteriális fertõzés a maggal is terjed. A vírusokról nem is beszélve, bár azok ellen úgysem tehetsz semmit...
A csávázást vetés elõtt végezzük el. Számos készítmény kapható erre a célra, a kemikáliák, szintetikus gombaölõ szerek mellett szerencsére biokészítmények is, pl. a Natur Biokal 01 Link
De ígértem én neked anno házi biolétyó receptet is:
Csávázás bio módra: A felhasznált magot 2-3 óráig áztathatjuk kamilla és fokhagyma lébe csávázásként. Majd a vetést ezzel a lével és 1,5%-os Bordóilével öntözzük be.
Jól bevált Krisna-völgyi recept: A következõ növényeket egyforma mennyiségben keverjük össze szárazon: körömvirág, macskagyökér, tölgyfakéreg, cickafark, csalán. Forraljunk fel 1 liter vizet, majd rakjunk hozzá a keverékbõl 1 evõkanállal. Zárjuk le a lángot és hagyjuk
állni 10 percig. Ezután szûrjük le, majd a még langyos teába áztassuk be a vetésre szánt magot. Apró magokat 3-4 órán át, nagyobb magokat 1-2 napon át kell áztatni.
Meg van itt még pár dolog összefoglalásként és nevelési tanácsként a palántadõlésrõl: Link Link Link
Nálunk az idén a paprikafélék egyik leggyakoribb betegsége, a bakteriális levélfoltosság volt a "sláger". Idõvel arra is jó lesz figyelni, bár talán a fertõzés elõfordulása és lefolyása egy izolált balkonon, udvarkában nem annyira vészes, mint kint a természetben, de azért nem árt odafigyelni.
Jó próbavetést! Majd számolj be a fejleményekrõl. Ne feledd, a paprikák ideális csírázási hõmérséklete 30 °C körül van, abban a tartományban 25 °C és 35 °C között több nappal, akár hetekkel hamarabb is kibújhatnak a magoncok, fõleg a magas hõigényû, nagyon lassan kelõ kínai paprikáknál látványos a különbség.
A csávázást vetés elõtt végezzük el. Számos készítmény kapható erre a célra, a kemikáliák, szintetikus gombaölõ szerek mellett szerencsére biokészítmények is, pl. a Natur Biokal 01 Link
De ígértem én neked anno házi biolétyó receptet is:
Csávázás bio módra: A felhasznált magot 2-3 óráig áztathatjuk kamilla és fokhagyma lébe csávázásként. Majd a vetést ezzel a lével és 1,5%-os Bordóilével öntözzük be.
Jól bevált Krisna-völgyi recept: A következõ növényeket egyforma mennyiségben keverjük össze szárazon: körömvirág, macskagyökér, tölgyfakéreg, cickafark, csalán. Forraljunk fel 1 liter vizet, majd rakjunk hozzá a keverékbõl 1 evõkanállal. Zárjuk le a lángot és hagyjuk
állni 10 percig. Ezután szûrjük le, majd a még langyos teába áztassuk be a vetésre szánt magot. Apró magokat 3-4 órán át, nagyobb magokat 1-2 napon át kell áztatni.
Meg van itt még pár dolog összefoglalásként és nevelési tanácsként a palántadõlésrõl: Link Link Link
Nálunk az idén a paprikafélék egyik leggyakoribb betegsége, a bakteriális levélfoltosság volt a "sláger". Idõvel arra is jó lesz figyelni, bár talán a fertõzés elõfordulása és lefolyása egy izolált balkonon, udvarkában nem annyira vészes, mint kint a természetben, de azért nem árt odafigyelni.
Jó próbavetést! Majd számolj be a fejleményekrõl. Ne feledd, a paprikák ideális csírázási hõmérséklete 30 °C körül van, abban a tartományban 25 °C és 35 °C között több nappal, akár hetekkel hamarabb is kibújhatnak a magoncok, fõleg a magas hõigényû, nagyon lassan kelõ kínai paprikáknál látványos a különbség.
Úgy látszik, idén dec. 14. a magyar kóbásztõtés napja. Nálunk is aznap lesz ünnep!
Lesz közte az is (habanero red, habanero gold) Plusz aji lemon meg rawit
A habanerotól szerintem hamarabb felakad a szeme bárkinek, mint az elõbb említett alternatívától.
Csak nehogy félreértse valaki a termesztett növényt!
Kolbásztöltés: Azonos idõpont a mienkkel, optimális. Egy-két hét és ott lesz a zanyag.
Szerk: sürgõs, halaszthatatlan pálinkafõzésem volt.
Kolbásztöltés: Azonos idõpont a mienkkel, optimális. Egy-két hét és ott lesz a zanyag.
Szerk: sürgõs, halaszthatatlan pálinkafõzésem volt.
Mivel nemsokára meg akarok ejteni egy próbavetés az amúgy is átteleltethetõ fajtákból (van néhány felesleges növényekre specializált akváriumi fénycsövem) így reményeim szerint addigra túl lesznek már 1 átültetésen, és akkor már mehetnek dézsába is akár
Lesznek még biztos kérdéseim, szóval közben nyomonkövethetõ lesz, ha sikerrel járok.
Apropó paprika! Dec 14-én kolbásztõtés...
Lesznek még biztos kérdéseim, szóval közben nyomonkövethetõ lesz, ha sikerrel járok.
Apropó paprika! Dec 14-én kolbásztõtés...
Arra azért gondolj, hogy amikor már lehetséges (ápr. vége felé) ki kell ültetni, különben vagy a hatóanyag lesz bennük kevés, vagy a kártevõ gombáknak, rovaroknak lesz ideális terepe az ültetvényed.
Köszönöm! Valószínûleg ez lesz akkor. Legfeljebb elsõ locsoláskor kap egy kis gombaölõt is
Ezt én is kipróbálom...
Az idén katasztrofális pusztulásom volt, ráadásul vásároltam direkt palántaföldet, amiben egyrészt 10 palántázóból 9-ben elvitt mindent a palántadõlés, másrészt mintha hiányzott volna valamilyen tápanyag, mert a palánták 2-3 cm után megálltak a növekedésben. Így kellett átültetnem õket és azután fejlõdtek tovább...
Az idén katasztrofális pusztulásom volt, ráadásul vásároltam direkt palántaföldet, amiben egyrészt 10 palántázóból 9-ben elvitt mindent a palántadõlés, másrészt mintha hiányzott volna valamilyen tápanyag, mert a palánták 2-3 cm után megálltak a növekedésben. Így kellett átültetnem õket és azután fejlõdtek tovább...