Agrometeorológia
Szeke.
Ilyennel!!! Link
Ez a legtisztább só az egész világon. Úgy is mondhatnám, hogy ez az "etalon". Nem tudom, hogy van-e a kémiában jártas ismerõsöd? Tudtommal nekik is ez a legbiztosabb beszerzési forrás.
Ilyennel!!! Link
Ez a legtisztább só az egész világon. Úgy is mondhatnám, hogy ez az "etalon". Nem tudom, hogy van-e a kémiában jártas ismerõsöd? Tudtommal nekik is ez a legbiztosabb beszerzési forrás.
Na akkor vigyázz erre a fajtára, "aranyalma-hópehely" biztos egy nemes magyar fajta lehet, még ízvilágban is.
A fügésekre vissza térve; túl sok nitrogén okozhat ilyen lepotyogást, elvégre a füge igénytelen a talajra, de a tápsókra érzékeny lehet.
A fügésekre vissza térve; túl sok nitrogén okozhat ilyen lepotyogást, elvégre a füge igénytelen a talajra, de a tápsókra érzékeny lehet.
Szia.
Pedig hidd el, hogy kiváló. Ha megásod a gödröt, akkor egy kicsit még porhanyósíts rajta. Ebbe mehetnek a gumók. Szépen fognak fejlõdni, meglátod.
2010 lehetett, amikor mamám vetõburgonya vásárlás céljából kinézett a mars téri piacra. Ott találkozott egy elég idõs nénikével, akitõl a (jól ismert) "hópehely" fajtát vásárolta. Ezután megkérdezte mamámat, hogy "ezt a krumplit még nem szeretné kipróbálni?"
Nagyjából 5 kg, sárga fajtájú gumók voltak. Elültettük, majd amikor eljött az idõ, kipróbáltok, megkóstoluk. Én azt hittem, hogy lehidalok. Azóta minden évben jó 20 kg vetõgumót teszek el belõle. Egy átlagos ember azt mondaná, hogy krumpli és krumpli között íz szempontjából alig van különbség, de mikor ezt megízleltem, nyomban éreztem, hogy más. Arra a következtetésre jutottunk, miszerint a régen elfeledett, már-már eltûnt valamelyik "aranyalma" fajtáról lehet szó. Mikor mondom ismerõsöknek, akkor nem értik mirõl beszélek, de ha megkóstolják õk is mondják, hogy ilyet még nem ettek. Többen jelezték, hogy vennének át tõlem belõle. Boltokban is árulnak egy bizonyos sárga fajtájú krumplit, de az megint más. Alakra is különbözik!!!
A napokban sütöttem desznyózsírban egy adagot, amelyet vegytiszta(!) sóval ízesítettem.
Pedig hidd el, hogy kiváló. Ha megásod a gödröt, akkor egy kicsit még porhanyósíts rajta. Ebbe mehetnek a gumók. Szépen fognak fejlõdni, meglátod.
2010 lehetett, amikor mamám vetõburgonya vásárlás céljából kinézett a mars téri piacra. Ott találkozott egy elég idõs nénikével, akitõl a (jól ismert) "hópehely" fajtát vásárolta. Ezután megkérdezte mamámat, hogy "ezt a krumplit még nem szeretné kipróbálni?"
Nagyjából 5 kg, sárga fajtájú gumók voltak. Elültettük, majd amikor eljött az idõ, kipróbáltok, megkóstoluk. Én azt hittem, hogy lehidalok. Azóta minden évben jó 20 kg vetõgumót teszek el belõle. Egy átlagos ember azt mondaná, hogy krumpli és krumpli között íz szempontjából alig van különbség, de mikor ezt megízleltem, nyomban éreztem, hogy más. Arra a következtetésre jutottunk, miszerint a régen elfeledett, már-már eltûnt valamelyik "aranyalma" fajtáról lehet szó. Mikor mondom ismerõsöknek, akkor nem értik mirõl beszélek, de ha megkóstolják õk is mondják, hogy ilyet még nem ettek. Többen jelezték, hogy vennének át tõlem belõle. Boltokban is árulnak egy bizonyos sárga fajtájú krumplit, de az megint más. Alakra is különbözik!!!
A napokban sütöttem desznyózsírban egy adagot, amelyet vegytiszta(!) sóval ízesítettem.
Akkor ugyanolyan talajon dolgozunk. Szárazon betonkemény, így nagyon fontos a kapálás az esõ után, száradást követõen. Hát, akkor önsanyargató lehetsz, mert krumplit én biztos nem vetnék ebbe a talajba.
Vess szarvasgombát!
Vess szarvasgombát!
Marosi öntéstalaj van. Majdnem homok, de attól apróbb iszapos szerkezetû. Ha száraz, akkor olyan mint a beton, ha meg nagyon vizes, akkor meg beleragad az ember. Most pont optimális a munkára. Eddig közepes, apróbb szemû méretek voltak a jellemzõek, de legalább jól el álltak tavasz végéig. Bár eddig a megmaradt aprókból került vetésre, de most idén hibrid szemek is kerültek elvetésre. Mindenképpen vízválasztó lesz a idei év a jövõre nézve.
Most nálam is megindultak a paradicsomok. Igazi sövényt alkotnak. Link Mögötte látható a tavaly vetett diófa sor is. Én nem nagyon szoktam pepecselni kötözéssel. 3-4 darabot ültetek egybe. Azt azokat egybe körbe tekerem a tám rendszerre amit éppen csinálok. Így megtartják egymást + nem égeti szét a nap. Maximum a szedésnél kell egy kicsit bányászni.
+ Valaki tudna tippet adni, hogy mit lenne érdemes ilyenkor vetni amit jó pénzért el lehetne adni õszre a piacon?
Most nálam is megindultak a paradicsomok. Igazi sövényt alkotnak. Link Mögötte látható a tavaly vetett diófa sor is. Én nem nagyon szoktam pepecselni kötözéssel. 3-4 darabot ültetek egybe. Azt azokat egybe körbe tekerem a tám rendszerre amit éppen csinálok. Így megtartják egymást + nem égeti szét a nap. Maximum a szedésnél kell egy kicsit bányászni.
+ Valaki tudna tippet adni, hogy mit lenne érdemes ilyenkor vetni amit jó pénzért el lehetne adni õszre a piacon?