Agrometeorológia
Készíthetõ belõle bor, de az úgynevezett "rókazamatú" mellékízét sokan nem szeretik. Vannak olyanok, akik pedig kifejezetten igen. A mellékízt néhányszori átfejtéssel, levegõztetéssel elveszti. Használják pl. festõszõlõként is más borokhoz. A direkttermõ szõlõk borának magas metilalkohol tartalma többek (laboratóriumi mérései) szerint baromság.
A levelei nem, de a fürtjei érzékenyek a peronoszpórára.
A minõségérõl: idõjárástól függõen néha képes (cukormentesen/erjedés borász általi leállítása nélkül) félédes bort produkálni. Olyankor rúg, mint a ló.
A levelei nem, de a fürtjei érzékenyek a peronoszpórára.
A minõségérõl: idõjárástól függõen néha képes (cukormentesen/erjedés borász általi leállítása nélkül) félédes bort produkálni. Olyankor rúg, mint a ló.
Pálinkának kiváló, ittam otelló bort is régebben az Alföldön, hogy milyen volt arra már nem emlékszem (rég volt)
Azért megkóstolnám újra...

Az othello direkt termõ szõlõ, így nem csoda, hogy ellenálló. Viszont bor nem készíthetõ belõle, csak kiskertekben lehet. Csemege szõlõként fogyasztható.