Agrometeorológia
Sajnos nem vagyok igazán szakember a szõlõ-bor kultúrában , csak azt tudom, ami Egerben rám ragadt az idõk során.
Üdv! Milyen szõlõ lehet(ett) , vörös , festõ levû a törkölye, 17.- én szedték. Egy cimbi vásárolt ilyen vörös szõlõ törkölyt a borvidékrõl. Éppen hogy erjed , betaposva, fóliázva, fólia tetején víz. 22 fokos (!) volt állítólag a mustja, elég húzós áron adták a törkölyét. Pár nap múlva tudtam csak ránézni, nem tudom megállapítani már hogy héjon erjesztett volt e, vagy frissen préselt. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy szeptember közepén héjon erjesztett, préselt törkölyt adnának el, hiszen legalább két hét a héjon erjesztés idõtartama. A szokatlanul gyenge intenzitású erjedésnek lehet oka a magas cukortartalom, az alacsonyabb cukortartalmú dolgoknak hevesebb a zajos erjedése. Fõleg hogy még szórtak is rá 1 mázsa/2kg cukor körülit, és ha tényleg magas cukorfokú volt a szõlõ.... Mindenesetre ilyen gyenge erjedésû törkölyt még nem láttam, én fehér szõlõ törkölyt szoktam venni annak még mindig elég heves volt a zajos erjedése. Van valami tipped ezekre a dolgokra?
Az öregasszonyok nyara remélem megteszi hatását.
Nálam a füge repedezett szanaszét.
Nálam a füge repedezett szanaszét.
Szerintem 120 Ft/kg körül már lehet majd venni minõségi (20 cukorfok vagy feletti) érett szõlõt. Javaslom fokold meg vétel elõtt. Gépekkel nem lehet még rámenni a táblákra, de ha marad a száraz idõ fokosodik, érik a szõlõ és lehet szedni.
150-200 ezer Ft értékben, közel 15 mázsát, otellót, fehér szõlõt ( hárslevelû) és egy kevés cabernet franc -ot.
Nagyjából 1300 liter bor összességében reális lehet, közel fele- fele arányban fehér - vörös bor és egy kis cabernet.
Apámmal idén is hasonló mennyiséget szeretnénk, mint az elmúlt években, eddig mindig Gyöngyösrõl hoztuk, csak érdekelt, nem verte-e szét a jég, vagy a sok esõ nem tett-e ott kárt benne.
Nagyjából 1300 liter bor összességében reális lehet, közel fele- fele arányban fehér - vörös bor és egy kis cabernet.
Apámmal idén is hasonló mennyiséget szeretnénk, mint az elmúlt években, eddig mindig Gyöngyösrõl hoztuk, csak érdekelt, nem verte-e szét a jég, vagy a sok esõ nem tett-e ott kárt benne.
Idén is vennénk szõlõt Gyöngyösrõl ahogy eddig is minden évben bor -készítés gyanánt.
Szerintetek milyen állapotban van a gyöngyösi helyen, érdemes a szokásos 15 mázsát venni onnan, vagy olyan rossz, hogy más helyrõl kéne hozni!?
Nem szeretnénk ha tönkremenne az idei bor, bár kétségkívül nem a legjobb évjáratok közé fog tartozni a 2014-es.
Szerintetek milyen állapotban van a gyöngyösi helyen, érdemes a szokásos 15 mázsát venni onnan, vagy olyan rossz, hogy más helyrõl kéne hozni!?
Nem szeretnénk ha tönkremenne az idei bor, bár kétségkívül nem a legjobb évjáratok közé fog tartozni a 2014-es.