Agrometeorológia
Nagyvonalakban: Van az u.n. Egri, vagy eger környéki fekete cseresznye, ez állítólag ezen a tájegységen õshonos, ebbõl lett szelektálva a szomolyai fekete cseresznye ami csak a szomolyai kistérségben produkál igazi minõséget. Nálunk még megél, de számos helyén az országnak meg sem marad ez a cseresznye fajta. Ahol jól érzi magát ott igénytelen, és magoncról ,tehát oltás nélkül szaporítható. Amúgy csak egy igazi szomolyai van, a szomolyai rövidszárú cseresznye, számos közeli "rokona" létezik a térségben.
(Valóban leszedtük kb 50%-ban, jó helyen van, kimagvazva mélyhûtõben, befõzni ez nem való, lekvárnak kiváló, bornak is elmegy. szoktam még kimagvazva aszalni is, abból nem lehet eleget készíteni, sajnos nem is tudok )
(Valóban leszedtük kb 50%-ban, jó helyen van, kimagvazva mélyhûtõben, befõzni ez nem való, lekvárnak kiváló, bornak is elmegy. szoktam még kimagvazva aszalni is, abból nem lehet eleget készíteni, sajnos nem is tudok )
Szép a bab,kukorica,paprika!
Azt a csercsifát szerintem már leszedték,50%-ban.Nem baj,remélem jó helyen van.
Az én fám már leért, az is feketére érett, vékony-bõrû,kis magvú,inkább édes-féle, kevés a sava-borsa,május25-tõl érik, de nem tudom a nevét.(1993-ban volt ifjonc,amikor ide költöztünk.)
Azt a csercsifát szerintem már leszedték,50%-ban.Nem baj,remélem jó helyen van.
Az én fám már leért, az is feketére érett, vékony-bõrû,kis magvú,inkább édes-féle, kevés a sava-borsa,május25-tõl érik, de nem tudom a nevét.(1993-ban volt ifjonc,amikor ide költöztünk.)
Sziasztok!
Meteo; én is Dithane párti vagyok,jó a másik összeállítás is.
Hari; nagyon sajnálom a jégverésben sérült tõkéket,nincs más hátra, mint a zöldmetszés.Ha már látni a hervadást,az eleven részig vissza kell vágni. Az épen maradt vesszõket is pedig permetezni vmi.rezes szerrel, Pl:Champion 50 Wp.
A nyári oldal hajtások még értékes vesszõket hozhatnak jövõre.
Bellone; persze hogy jó a bordói lé,majd sörétes állapotban, de még fürt záródás elõtt, (nemsoká itt van,kérdés a fajta)keverj bele kén tartalmu, pol-sulcol, stb.szert. Én még most is a kontakt-hatású dolgokban bízok, a felszívódó,ilyen olyan super-szerektõl viszálykodok, mert csak marad valami a bogyóban, akár 30-60 nap múlva is nem olyan annak az íze.
Meg persze lehet a lombtrágyát is adagolni,csak mértékkel.Ja a rézgálic nem szereti a lombtrágyák alapját, gyorsan ki kell fújni azonnal, keverés, háton rázás alatt.
Meteo; én is Dithane párti vagyok,jó a másik összeállítás is.
Hari; nagyon sajnálom a jégverésben sérült tõkéket,nincs más hátra, mint a zöldmetszés.Ha már látni a hervadást,az eleven részig vissza kell vágni. Az épen maradt vesszõket is pedig permetezni vmi.rezes szerrel, Pl:Champion 50 Wp.
A nyári oldal hajtások még értékes vesszõket hozhatnak jövõre.
Bellone; persze hogy jó a bordói lé,majd sörétes állapotban, de még fürt záródás elõtt, (nemsoká itt van,kérdés a fajta)keverj bele kén tartalmu, pol-sulcol, stb.szert. Én még most is a kontakt-hatású dolgokban bízok, a felszívódó,ilyen olyan super-szerektõl viszálykodok, mert csak marad valami a bogyóban, akár 30-60 nap múlva is nem olyan annak az íze.
Meg persze lehet a lombtrágyát is adagolni,csak mértékkel.Ja a rézgálic nem szereti a lombtrágyák alapját, gyorsan ki kell fújni azonnal, keverés, háton rázás alatt.