Agrometeorológia
Úgy hiszem imába fogja foglalni a neved! Fõleg úgy, hogy most már ez a kukorica nem is szárad ki úgy mert a sok levél már a földet is takarja.
Szõlõt most permeteztem meg: Chorus, Thopas, Neoram, Nonit(tapadó) keverékkel.
Szõlõt most permeteztem meg: Chorus, Thopas, Neoram, Nonit(tapadó) keverékkel.
A Dávid naptárt sokan istenítik máshol is az országban!
Ma beszéltem egy ismerõsömmel, aki Lenti mellett a mi unszolásunkra elvetette idõben a kukoricát, homlokig ér most!
Közben meg vannak 20-30 centis kukoricák is még.
Ma beszéltem egy ismerõsömmel, aki Lenti mellett a mi unszolásunkra elvetette idõben a kukoricát, homlokig ér most!
Közben meg vannak 20-30 centis kukoricák is még.
LOOOL?! Dny-on késõbb vetik a kukoricát, mint Ék-n??? Szinte még hamarabb kellene ott ültetni mint itt. Ez elég ostobaságnak hangzik a gazdák részérõl, de nem is csodálkozom, ha van aki a Dávid naptárt isteníti....
Amióta én figyelem rendszeresen, 10 éve nem fagyott meg kukorica.
Meg szerintem elõtte sem volt jellemzõ.
Akármitõl tartanak, hülyeség!
A legtöbben azzal indokolják hogy errefelé rosszabb a klíma, kevesebb a napsütés, lassabban melegszik a talaj, stb, stb, a sok sztereotípia.
Néztem minden évben a talajhõmérsékleteket, mindig azonos nagyjából pl. Szegedével.
Egyrészt, másrészt ahogy írod, a dombokon mindentõl tarthatnak csak a fagyoktól nem.
2009 május közepén direkt ezt kutatva elmentem Baranyába, délre, az ország egyik legmelegebb vidékére Link
Semmi különbség nem volt.
Meg járva-kelve láthatnák, hogy a kajszi, õszibarack, cseresznye érése, semmi sincs lemaradva, csak a kukorica.
Tehát....késõn vetik, ha elõbb vetnék ugyanakkora lenne, kevesebb szárítási költség, nagyobb hozam, több bevétel, stb, stb.
Csak ehhez sztereotípiamentesen megfigyelni és gondolkodni kellene!
Meg szerintem elõtte sem volt jellemzõ.
Akármitõl tartanak, hülyeség!
A legtöbben azzal indokolják hogy errefelé rosszabb a klíma, kevesebb a napsütés, lassabban melegszik a talaj, stb, stb, a sok sztereotípia.
Néztem minden évben a talajhõmérsékleteket, mindig azonos nagyjából pl. Szegedével.
Egyrészt, másrészt ahogy írod, a dombokon mindentõl tarthatnak csak a fagyoktól nem.
2009 május közepén direkt ezt kutatva elmentem Baranyába, délre, az ország egyik legmelegebb vidékére Link
Semmi különbség nem volt.
Meg járva-kelve láthatnák, hogy a kajszi, õszibarack, cseresznye érése, semmi sincs lemaradva, csak a kukorica.
Tehát....késõn vetik, ha elõbb vetnék ugyanakkora lenne, kevesebb szárítási költség, nagyobb hozam, több bevétel, stb, stb.
Csak ehhez sztereotípiamentesen megfigyelni és gondolkodni kellene!
Az elmúlt években júniusban mindig keresztül utaztam a délnyugati országrészen és meglepõdve tapasztaltam, hogy mennyivel kisebb a kukorica nálatok pl. a jászberényi, füzesabonyi térséghez képest is - fele, harmada a késõi vetés miatt.
Esetleg a zalai gazdák az április végi, május eleji fagyoktól tartanak a dimbes-dombos részeken?
Esetleg a zalai gazdák az április végi, május eleji fagyoktól tartanak a dimbes-dombos részeken?
Ez a természetes. Ha nem száradna el, akkor hogyan lehetne a csöveket letörni?