Agrometeorológia
Ok, természetesen elfogadom, hogy saját tapasztalat. De az is tény, hogy a Dunántúl hatalmas, és ebben sem lehet homogén egységként kezelni (lásd a mi példánk, ahol eperfa az eperfa - Tolnán).
Mondjuk érthetõ, hogy ismerik, bazi nagy selyemgyár mûködött a múlt század jelentõs részén ott
De lásd még harki kommentjét, miszerint Szegeden is szederfa. Úgyhogy azért mindkettõnknek van igazsága. Én továbbra is úgy gondolom, hogy mûveltségtõl, és nem földrajzi elhelyezkedéstõl függ, hogy valaki jól ismeri-e a növény nevét.
Mondjuk érthetõ, hogy ismerik, bazi nagy selyemgyár mûködött a múlt század jelentõs részén ott
De lásd még harki kommentjét, miszerint Szegeden is szederfa. Úgyhogy azért mindkettõnknek van igazsága. Én továbbra is úgy gondolom, hogy mûveltségtõl, és nem földrajzi elhelyezkedéstõl függ, hogy valaki jól ismeri-e a növény nevét.
Az általad az eperfa és a szederrel kapcsolatosan írtakkal teljesen egyetértek. De engedd meg, hogy fenntartsam azon megállapításomat - melyet nem a wikipediaból vettem, hanem sok évtizedes tapasztalat alapján - hogy fenáll a területi megosztottság az elnevezést illetõen.
Én a képen tujákat látok, és egy nem beazonosítható, több törzsû *fát*.
Szeder nincs a képen.
Az, hogy szeder vagy eper a gyümölcs, amúgy sem a formájától függ. Két teljesen külön növény.
Eper(fa): Link
Szeder: Link (a bal felsõ "szederfa" kifejezés butaság, nem létezik, azok eperfák és az elsõ linken kellene szerepelniük.)
Még csak nem is rokonok, közük nincs egymáshoz! Sem formában, sem ízben, sem semmiben. Szeder: tövises, kemény apró magok, savanykás íz, hamvas, relative keményebb termés, emiatt jól szállítható/értékesíthetõ. Eper: soha nem tövises, nem érezhetõ benne mag, éretten tömény édes íz (savanyú kevésbé jellemzõ), nem hamvas, nincs tartása, éretten összeszottyad, ezért nem is nagyon szállíható.
Amúgy a wikipedián szokás szerint marhaság van (talaci is talán innen vette), én Dunántúli vagyok de sose hallottam, hogy szedernek hívták volna az eperfát.
Szerintem ez nem földrajzilag jellemzõ tévedés, inkább mûveltségbeli probléma.
Lásd még "szõkekóla".
Szeder nincs a képen.
Az, hogy szeder vagy eper a gyümölcs, amúgy sem a formájától függ. Két teljesen külön növény.
Eper(fa): Link
Szeder: Link (a bal felsõ "szederfa" kifejezés butaság, nem létezik, azok eperfák és az elsõ linken kellene szerepelniük.)
Még csak nem is rokonok, közük nincs egymáshoz! Sem formában, sem ízben, sem semmiben. Szeder: tövises, kemény apró magok, savanykás íz, hamvas, relative keményebb termés, emiatt jól szállítható/értékesíthetõ. Eper: soha nem tövises, nem érezhetõ benne mag, éretten tömény édes íz (savanyú kevésbé jellemzõ), nem hamvas, nincs tartása, éretten összeszottyad, ezért nem is nagyon szállíható.
Amúgy a wikipedián szokás szerint marhaság van (talaci is talán innen vette), én Dunántúli vagyok de sose hallottam, hogy szedernek hívták volna az eperfát.
Szerintem ez nem földrajzilag jellemzõ tévedés, inkább mûveltségbeli probléma.
Lásd még "szõkekóla".
Köszönöm a helyesbítéseket, így már tisztább. Link Ezen a képen láthatod hogy nem fa, hanem bokor.
Nekünk akkor szeder van, mert nem fa, hanem bokor ami nekünk van, csak fa szerûvé nõtt, hatalmasra.
Metszeni pedig kell, mert ha nem metszenénk a fejünkre nõne. Nagyon agresszív, gyorsan növõ fajta, mindent elnyom.
Látszik a 2 képen alább hogy mindössze egy nyár alatt mekkorát nõ.
Egyszer nem volt 2 évig metszve, mindent benõtt, még a fától 5 méterre lévõ felsõ déli teraszunkat is.
Tehát évente kell metszeni, fõleg a vastagabb ágakat középrõl gyéríteni.
És valamilyen szinten formára is van vágva, így szebben néz ki.
Régen teljesen le volt nyírva, és nyár végére 3 méteres! növést produkált minden irányban lógtak ki a virgácsok. Ez hülyén nézett ki akkor. Így ez jobb megoldás. A bokor amúgy kb. 40 éves lehet.
Egyébként 25 éve az építkezésnél nem tudták kiszedni a bokrot, annyira erõs és mélyen vannak a gyökerei.
Nekünk akkor szeder van, mert nem fa, hanem bokor ami nekünk van, csak fa szerûvé nõtt, hatalmasra.
Metszeni pedig kell, mert ha nem metszenénk a fejünkre nõne. Nagyon agresszív, gyorsan növõ fajta, mindent elnyom.
Látszik a 2 képen alább hogy mindössze egy nyár alatt mekkorát nõ.
Egyszer nem volt 2 évig metszve, mindent benõtt, még a fától 5 méterre lévõ felsõ déli teraszunkat is.
Tehát évente kell metszeni, fõleg a vastagabb ágakat középrõl gyéríteni.
És valamilyen szinten formára is van vágva, így szebben néz ki.
Régen teljesen le volt nyírva, és nyár végére 3 méteres! növést produkált minden irányban lógtak ki a virgácsok. Ez hülyén nézett ki akkor. Így ez jobb megoldás. A bokor amúgy kb. 40 éves lehet.
Egyébként 25 éve az építkezésnél nem tudták kiszedni a bokrot, annyira erõs és mélyen vannak a gyökerei.
eperfánk metszés elõtt ( pénteki kép ) Link és metszés után ( vasárnapi kép ) Link
Gyorsan növõ fajta, igazából bokor, mert több ágból nõ ki fa szerûvé, de ha egyszer eperfa a neve, akkor így kell hívni.
Egyébként a Dunántúlon inkább eperfának, keleten inkább szederbokornak hívják.
Ez a "fa" kb. 40 éve lehet jelenlegi helyén nálunk, túlélt egy építkezést, ki akarták szedni, de egyszerûen nem lehetett, annyira vastag, erõs és szerteágazó gyökérzete van.
Végül nem is baj hogy nem lett kivágva, nyáron árnyékol és sok termést ad, a nyár elsõ felében kb. 120 kg fehér szedret ad.
Gyorsan növõ fajta, igazából bokor, mert több ágból nõ ki fa szerûvé, de ha egyszer eperfa a neve, akkor így kell hívni.
Egyébként a Dunántúlon inkább eperfának, keleten inkább szederbokornak hívják.
Ez a "fa" kb. 40 éve lehet jelenlegi helyén nálunk, túlélt egy építkezést, ki akarták szedni, de egyszerûen nem lehetett, annyira vastag, erõs és szerteágazó gyökérzete van.
Végül nem is baj hogy nem lett kivágva, nyáron árnyékol és sok termést ad, a nyár elsõ felében kb. 120 kg fehér szedret ad.