Agrometeorológia
Az igen.
Nekem a tulipán nem akar beérni. Plusz lepik a poloskák..nem egy már le is rohadt zölden.
Nekem a tulipán nem akar beérni. Plusz lepik a poloskák..nem egy már le is rohadt zölden.

Ilyen módú csili fogyasztás után jöhet rá a zember, hogy a WC használat elõtti alapos kézmosás legalább olyan fontos, mint a használat utáni. Van, akinek már volt része benne...
Eltudom képzelni
. Ma volt egy riasztásunk, egy 57 éves emberhez, akinek fogadásból egy Trinidad Moruga-t kellett megennie és leinni 1 dl Borovièkával. Mikor odaértünk kb. a halálán volt, óriási hasi fájdalmakkal(kb. egy alkoholistával volt dolgunk akinek gyomorfekélyes panaszai voltak). Végül elkezdtem érdeklõdni, hogy honnan van az anyag


Mintha csak én írtam volna
Czaki: egyszer szárított thai csilit csipegettem valami kajába. Utána 2 hétig minden kézmosás alkalmával aládugták a körmöm alá a tüzes spaklit. Kiváló élmény volt az is

Czaki: egyszer szárított thai csilit csipegettem valami kajába. Utána 2 hétig minden kézmosás alkalmával aládugták a körmöm alá a tüzes spaklit. Kiváló élmény volt az is

Nálam most egész szépen termett a jalapeno és én is elkezdek csuklani tõle, már amelyik csíp, mert egy-kettõ nem is csíp...

"De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!" Igen, ez nekem is sokszor eszembe jut. A sima TV paprika gyakorlatilag natúr, enyhe paprika ízû, de inkább olyan semleges, vízízû, már egy kosszarvúhoz képest is. Nem is beszélve a kápia típusokról, a pritaminról vagy a kaliforniaiakról. De van számos más édes paprika, ami nagyon finom, viszont nálunk gyakorlatilag ismeretlen (pl. a marconi, vagy a bébi snack paprikának árult yummy).
A chilik pedig egy teljesen más ízvilágot hoznak, a fûszer típusok vagy a jalapeno még csak-csak hasolít a mi paprikáinkra, de a kínaiak teljesen új íz (és csípõsség) dimenziót hoznak. Olyan érzésed van, mintha gyümölcsöt ennél, azzal a különbséggel, hogy lemarja a fogzománcodat is.
A chilik pedig egy teljesen más ízvilágot hoznak, a fûszer típusok vagy a jalapeno még csak-csak hasolít a mi paprikáinkra, de a kínaiak teljesen új íz (és csípõsség) dimenziót hoznak. Olyan érzésed van, mintha gyümölcsöt ennél, azzal a különbséggel, hogy lemarja a fogzománcodat is.

Nem vagyok szakértõ a témában, nagyon szeretem, de nem igazán bírom a durván erõset: volt, hogy már pepperónitól is instant heveny csuklás kapott el az elsõ harapásra
- a kedvencem amúgy a jalapeno (pl. ecetben), de savanyítva cserkópaprika is sajttal, stb. Após is nagyon finom darálmányt csinál (házi erõs pista), illetve amikor tõlük kapunk étkezési paprikát, akkor a pirosas árnyalatúakkal nem árt vigyázni: volt olyan, hogy a kés, amivel kivágtam ez erét, még mosogatás után is csípett
De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!


De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!
A szószok, krémek is szerintem akkor a legjobbak, ha meghagyjuk a paprika ízét dominálni, nem csinálunk agyonsózott, agyonecetezett, meg agyoncukrozott, sûrített ragacsot.
Én a natúr készítmények híve vagyok, de ha valamit rakok is bele, azt úgy szoktam, hogy a paprika ízét inkább kiemelje, azzal harmonizáljon.
Egyébként a szuper chilik is nagyon finomak, van amelyik kicsit füstös (a barnák), van amelyik édeskés, virágillatú (trinidadi fajták és változatok), mind nagyszerû a maga módján, de csak ízesítõként, fûszerként adjuk az ételhez, mert legyilkolná töményen az idegvégzõdéseket.
Nekem is valahol a habaneronál van az elfogyasztható plafon, igaz attól is szuszogok, lever a víz, de az élmény pont "jó" és még elviselhetõen kínoz. Az íze, állaga is szuper.
Én mindenkit óva intenék a nagyüzemi, szintetikus kapszaicin hozzáadásával elõállított mûborzalmaktól, ha valaki igazi minõségi chilire vágyik, akkor keressen a közelében egy kistermelõt, aki a mennyiség helyett a minõséget helyezi elõtérbe.
Én a natúr készítmények híve vagyok, de ha valamit rakok is bele, azt úgy szoktam, hogy a paprika ízét inkább kiemelje, azzal harmonizáljon.
Egyébként a szuper chilik is nagyon finomak, van amelyik kicsit füstös (a barnák), van amelyik édeskés, virágillatú (trinidadi fajták és változatok), mind nagyszerû a maga módján, de csak ízesítõként, fûszerként adjuk az ételhez, mert legyilkolná töményen az idegvégzõdéseket.
Nekem is valahol a habaneronál van az elfogyasztható plafon, igaz attól is szuszogok, lever a víz, de az élmény pont "jó" és még elviselhetõen kínoz. Az íze, állaga is szuper.
Én mindenkit óva intenék a nagyüzemi, szintetikus kapszaicin hozzáadásával elõállított mûborzalmaktól, ha valaki igazi minõségi chilire vágyik, akkor keressen a közelében egy kistermelõt, aki a mennyiség helyett a minõséget helyezi elõtérbe.
Mondjuk én imádok szenvedni tõle, fõleg mikor kaja után elfeledkezek magamról és megvakarom a szememet és 2 napra megvakulok(vizelésrõl nem beszélve, az is nagy élmény)
.


Amúgy ezen a szinten már teljesen mindegy, hogy 2 millió, 2,5 millió vagy 16 millió. Emberi fogyasztásra nyersen gyakorlatilag alkalmatlan mindegyik. Legalábbis úgy, hogy beszálljon a kulináris élményekbe. Szószok készítéséhez lehetnek jók, de ott is jól meg kell vállogatni a fajtákat,mind a paprika, mind az egyéb összetevõk (pl paradicsom, egyéb fûszerek) terén, különben szintén fogyaszthatatlan lesz.
Bellone Zoli errõl sokat tud mesélni

Nekem amúgy nagy kedvenc a habanero. Csíp is, ízletes is, nem ver pofán egy baseball ütõvel; szóval pont jó. Felette is lehetne jó csiliket csinálni, de inkább rámentek az erõsségre, mint az ízekre, és így nem olyan jó élmény.

Kelt ki. Az aji és a madárszem fõleg. De eléggé gyalázza a CMV az állományt, idén nem lesz túl sok termés sajna. Azért valami csak lett, meg fõleg lesz, a kései vetés miatt.
Nana, megeszem.
Kezdõ habaneros vagyok.
De ismerkedés szintjén nem árt az óvatosság. Elõször a gyomorütés szerû erõ ijesztett meg, de szokható. Ma szósz készül belõle, legyen mivel befûteni télen.

De ismerkedés szintjén nem árt az óvatosság. Elõször a gyomorütés szerû erõ ijesztett meg, de szokható. Ma szósz készül belõle, legyen mivel befûteni télen.


Ha így félsz a csoki habanerotól, felesleges a bhut jolokiaval probalkozni fogyasztás szintjén
Szeletelés közben nyugodtan megfoghatod kézzel is bármelyik habanerot (hacsak nem vagy túlérzékeny a kapszaicinre), nem kell bedõlni a sok netes hülyeségnek. Persze szemre vigyázni, a köröm álá nem masszírozni és utána kézmosás
500k SHU alatt nem kell túlóvatoskodni.
Apropó! Debrecenben legalább kelt ki valami azokból az öreg magokból, amiket küldtem?

Szeletelés közben nyugodtan megfoghatod kézzel is bármelyik habanerot (hacsak nem vagy túlérzékeny a kapszaicinre), nem kell bedõlni a sok netes hülyeségnek. Persze szemre vigyázni, a köröm álá nem masszírozni és utána kézmosás

Apropó! Debrecenben legalább kelt ki valami azokból az öreg magokból, amiket küldtem?

Volt carolina reaper magom,egysem kelt ki 
Viszont van ghost csili magom,amit majd januárban elrakok.Remélem kihajt.

Viszont van ghost csili magom,amit majd januárban elrakok.Remélem kihajt.
Én a moruga scorpionnal fogok most próbálkozni, küldött az egyik haver pár magot aki nagyban csinálja. Én is majd szószt szeretnék csinálni belõle+száritani is pár darabot. Kóstoltam a múltkor és nagyon megfogott, tulajdonképpen gyilkolni lehet vele
. Jövõre meg majd jöhet a carolina reaper is(jelenleg a legerõsebb paprika a világon)
.


Nekem csak a barátomtól kapott (nevenincs) paprikám van, most már érik az alja. Kóstoltam, olyan édeskés, gyenge erõs fajta lehet; 2-3 egy fazék pörkölbe..
Link
Link
Még két-három naponta öntözöm,- agromet szerint nem lesz számottevõ csapadék a 10 napban - de mikor látni az érett papit? Ha fonnyad a bõre? A tetején középen még vannak zöldek is.

Link
Link
Még két-három naponta öntözöm,- agromet szerint nem lesz számottevõ csapadék a 10 napban - de mikor látni az érett papit? Ha fonnyad a bõre? A tetején középen még vannak zöldek is.
Egyeztetünk és küldhetek.
Úgyis teszek el magot, eleget.
Ezenkívül ami különleges az a bolivian rainbow(ha minden igaz, de pontos fajtát nem tudok) (savanyúságnak rakom el cseresznyepaprika mellé) és a tulipáncsili (még nem ért be egy sem, hó vége fele lesz az igazi.) ami van.

Ezenkívül ami különleges az a bolivian rainbow(ha minden igaz, de pontos fajtát nem tudok) (savanyúságnak rakom el cseresznyepaprika mellé) és a tulipáncsili (még nem ért be egy sem, hó vége fele lesz az igazi.) ami van.
Húú.. de jó lehet! Majd levélben, neylon zacsiban decemberig kérhetnék pár magot?

Üdv!
Beértek az elsõ chocolate habenero-k, hát mit ne mondjak. Amilyen gyümölcsös az elsõ falat olyan erõs a következõ pillanatban.
A gyümölcsösség viszont órákra megmarad a szájban.
Mivel elég sok terem, ezért szósz fog készülni belõle. Az legalább sokáig eláll.
Érdekesség, Szekszárd körüli területeken nagyon elszaporodtak a szarvasok. Tegnap délután fél6 körül már bõgtek a szõlõnk mögötti erdõsávban. Zengett a völgy. Hangulatos volt így az udvaron ügyködni.
Beértek az elsõ chocolate habenero-k, hát mit ne mondjak. Amilyen gyümölcsös az elsõ falat olyan erõs a következõ pillanatban.

Mivel elég sok terem, ezért szósz fog készülni belõle. Az legalább sokáig eláll.

Érdekesség, Szekszárd körüli területeken nagyon elszaporodtak a szarvasok. Tegnap délután fél6 körül már bõgtek a szõlõnk mögötti erdõsávban. Zengett a völgy. Hangulatos volt így az udvaron ügyködni.