2025. május 16., péntek

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#9041
Az igen.
Nekem a tulipán nem akar beérni. Plusz lepik a poloskák..nem egy már le is rohadt zölden. szomoru
#9040
Azért lett pár szép..
Link
Link
Link
kacsint
#9023
Ilyen módú csili fogyasztás után jöhet rá a zember, hogy a WC használat elõtti alapos kézmosás legalább olyan fontos, mint a használat utáni. Van, akinek már volt része benne...
#9022
Eltudom képzelni laza . Ma volt egy riasztásunk, egy 57 éves emberhez, akinek fogadásból egy Trinidad Moruga-t kellett megennie és leinni 1 dl Borovièkával. Mikor odaértünk kb. a halálán volt, óriási hasi fájdalmakkal(kb. egy alkoholistával volt dolgunk akinek gyomorfekélyes panaszai voltak). Végül elkezdtem érdeklõdni, hogy honnan van az anyag laza
#9021
Mintha csak én írtam volna nevet


Czaki: egyszer szárított thai csilit csipegettem valami kajába. Utána 2 hétig minden kézmosás alkalmával aládugták a körmöm alá a tüzes spaklit. Kiváló élmény volt az is laza
#9019
Nálam most egész szépen termett a jalapeno és én is elkezdek csuklani tõle, már amelyik csíp, mert egy-kettõ nem is csíp... nevet
#9018
"De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!" Igen, ez nekem is sokszor eszembe jut. A sima TV paprika gyakorlatilag natúr, enyhe paprika ízû, de inkább olyan semleges, vízízû, már egy kosszarvúhoz képest is. Nem is beszélve a kápia típusokról, a pritaminról vagy a kaliforniaiakról. De van számos más édes paprika, ami nagyon finom, viszont nálunk gyakorlatilag ismeretlen (pl. a marconi, vagy a bébi snack paprikának árult yummy).
A chilik pedig egy teljesen más ízvilágot hoznak, a fûszer típusok vagy a jalapeno még csak-csak hasolít a mi paprikáinkra, de a kínaiak teljesen új íz (és csípõsség) dimenziót hoznak. Olyan érzésed van, mintha gyümölcsöt ennél, azzal a különbséggel, hogy lemarja a fogzománcodat is. vidám
#9013
Nem vagyok szakértõ a témában, nagyon szeretem, de nem igazán bírom a durván erõset: volt, hogy már pepperónitól is instant heveny csuklás kapott el az elsõ harapásra vidám - a kedvencem amúgy a jalapeno (pl. ecetben), de savanyítva cserkópaprika is sajttal, stb. Após is nagyon finom darálmányt csinál (házi erõs pista), illetve amikor tõlük kapunk étkezési paprikát, akkor a pirosas árnyalatúakkal nem árt vigyázni: volt olyan, hogy a kés, amivel kivágtam ez erét, még mosogatás után is csípett vidám
De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!
#9012
A szószok, krémek is szerintem akkor a legjobbak, ha meghagyjuk a paprika ízét dominálni, nem csinálunk agyonsózott, agyonecetezett, meg agyoncukrozott, sûrített ragacsot.
Én a natúr készítmények híve vagyok, de ha valamit rakok is bele, azt úgy szoktam, hogy a paprika ízét inkább kiemelje, azzal harmonizáljon.
Egyébként a szuper chilik is nagyon finomak, van amelyik kicsit füstös (a barnák), van amelyik édeskés, virágillatú (trinidadi fajták és változatok), mind nagyszerû a maga módján, de csak ízesítõként, fûszerként adjuk az ételhez, mert legyilkolná töményen az idegvégzõdéseket.
Nekem is valahol a habaneronál van az elfogyasztható plafon, igaz attól is szuszogok, lever a víz, de az élmény pont "jó" és még elviselhetõen kínoz. Az íze, állaga is szuper.
Én mindenkit óva intenék a nagyüzemi, szintetikus kapszaicin hozzáadásával elõállított mûborzalmaktól, ha valaki igazi minõségi chilire vágyik, akkor keressen a közelében egy kistermelõt, aki a mennyiség helyett a minõséget helyezi elõtérbe.
#9011
Mondjuk én imádok szenvedni tõle, fõleg mikor kaja után elfeledkezek magamról és megvakarom a szememet és 2 napra megvakulok(vizelésrõl nem beszélve, az is nagy élmény) laza .
#9010
laza

Amúgy ezen a szinten már teljesen mindegy, hogy 2 millió, 2,5 millió vagy 16 millió. Emberi fogyasztásra nyersen gyakorlatilag alkalmatlan mindegyik. Legalábbis úgy, hogy beszálljon a kulináris élményekbe. Szószok készítéséhez lehetnek jók, de ott is jól meg kell vállogatni a fajtákat,mind a paprika, mind az egyéb összetevõk (pl paradicsom, egyéb fûszerek) terén, különben szintén fogyaszthatatlan lesz.

Bellone Zoli errõl sokat tud mesélni kacsint

Nekem amúgy nagy kedvenc a habanero. Csíp is, ízletes is, nem ver pofán egy baseball ütõvel; szóval pont jó. Felette is lehetne jó csiliket csinálni, de inkább rámentek az erõsségre, mint az ízekre, és így nem olyan jó élmény. nevet
#9009
Gyõztél!
#9008
Állítólag van már erõsebb is: Link
#9007
Azt mondják van már erõsebb is: hp56 death strain. zivatar
#9005
Kelt ki. Az aji és a madárszem fõleg. De eléggé gyalázza a CMV az állományt, idén nem lesz túl sok termés sajna. Azért valami csak lett, meg fõleg lesz, a kései vetés miatt.
#9004
Nana, megeszem. kacsint Kezdõ habaneros vagyok.
De ismerkedés szintjén nem árt az óvatosság. Elõször a gyomorütés szerû erõ ijesztett meg, de szokható. Ma szósz készül belõle, legyen mivel befûteni télen. laza kacsint
#9003
Ha így félsz a csoki habanerotól, felesleges a bhut jolokiaval probalkozni fogyasztás szintjén kacsint

Szeletelés közben nyugodtan megfoghatod kézzel is bármelyik habanerot (hacsak nem vagy túlérzékeny a kapszaicinre), nem kell bedõlni a sok netes hülyeségnek. Persze szemre vigyázni, a köröm álá nem masszírozni és utána kézmosás nevet 500k SHU alatt nem kell túlóvatoskodni.



Apropó! Debrecenben legalább kelt ki valami azokból az öreg magokból, amiket küldtem? kacsint
#9002
Volt carolina reaper magom,egysem kelt ki szomoru
Viszont van ghost csili magom,amit majd januárban elrakok.Remélem kihajt.
#9001
Én a moruga scorpionnal fogok most próbálkozni, küldött az egyik haver pár magot aki nagyban csinálja. Én is majd szószt szeretnék csinálni belõle+száritani is pár darabot. Kóstoltam a múltkor és nagyon megfogott, tulajdonképpen gyilkolni lehet vele laza . Jövõre meg majd jöhet a carolina reaper is(jelenleg a legerõsebb paprika a világon) kacsint .
#9000
Nekem csak a barátomtól kapott (nevenincs) paprikám van, most már érik az alja. Kóstoltam, olyan édeskés, gyenge erõs fajta lehet; 2-3 egy fazék pörkölbe.. nyelvnyujtas
Link
Link
Még két-három naponta öntözöm,- agromet szerint nem lesz számottevõ csapadék a 10 napban - de mikor látni az érett papit? Ha fonnyad a bõre? A tetején középen még vannak zöldek is.


#8999
Egyeztetünk és küldhetek. nevet Úgyis teszek el magot, eleget.
Ezenkívül ami különleges az a bolivian rainbow(ha minden igaz, de pontos fajtát nem tudok) (savanyúságnak rakom el cseresznyepaprika mellé) és a tulipáncsili (még nem ért be egy sem, hó vége fele lesz az igazi.) ami van.
#8998
Húú.. de jó lehet! Majd levélben, neylon zacsiban decemberig kérhetnék pár magot? nevet
#8997
Bõtermõ: Link
Felvágni csak így, scoville skála top10-ben van az ereje : Link
#8995
Üdv!

Beértek az elsõ chocolate habenero-k, hát mit ne mondjak. Amilyen gyümölcsös az elsõ falat olyan erõs a következõ pillanatban. nevet A gyümölcsösség viszont órákra megmarad a szájban.
Mivel elég sok terem, ezért szósz fog készülni belõle. Az legalább sokáig eláll. nevet

Érdekesség, Szekszárd körüli területeken nagyon elszaporodtak a szarvasok. Tegnap délután fél6 körül már bõgtek a szõlõnk mögötti erdõsávban. Zengett a völgy. Hangulatos volt így az udvaron ügyködni.

Utolsó észlelés

2025-05-16 08:07:05

Pusztavám - Május 1 utca (216,3 m)

9.0 °C

00002

RH: 74 | P: 1014.5

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

139635

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.